Zeleni: Stranke, izjasnite se o Plominu 3

Gordana Ferenčić i Josip Anton Rupnik (R. SELAN)
Gordana Ferenčić i Josip Anton Rupnik (R. SELAN)

Josip Anton Rupnik, predsjednik Stranke zelenih i Gordana Ferenčić, predsjednica stranačke županijske organizacije, održali su konferenciju za novinare na kojoj su pozvali sve stranke da prije predstojećih lokalnih izbora iznesu svoj stav o energentu budućeg trećeg bloka TE Plomin.

Povod za takav apel bila je izjava SDP-ovog saborskog zastupnika i predstavnika izborne koalicije SDP- HSU Peđe Grbina o tome da ugljen smatra prihvatljivim i ekonomski opravdanim energentom.

- Gospoda političari javno govore jedno, a onda se iza kulisa dogovaraju i rade drugo. Nevjerojatno zvuči da netko tko propagira neki program ne želi javnosti dati informacije na koje ona ima pravo.

To je zato jer su njihove ambicije i interesi u dijametralnoj suprotnosti sa stavovima građana, prostornim planovima i odlukom Sabora da do 2015. godine ne smiju biti građene nove termoelektrane.

Stavljaju se iznad svih vlasti i temeljnih prava građana na izjašnjavanje. Najbolji primjer za to je naše dvogodišnje uzaludno nastojanje da putem Skupštine IŽ dođemo do informacija o Plominu 3. Mi smo naš stav da je plin jedini prihvatljiv energent iznijeli prije tri mjeseca i zato pozivamo sve ostale stranke da iznesu svoje stavove, kazao je Rupnik.

- Mogućnost da koaliramo s SDP-om propala je upravo zbog neslaganja oko Plomina 3. Mi definitivno smatramo da će stav oko toga odlučiti ove izbore i zato smo se odlučili na kombinaciju s IDS-om. Svjesni smo činjenice da bi punu ekološku cijenu trećeg bloka na ugljen na koncu platili stanovnici, poručila je Ferenčić.

Zeleni se nadaju da će ulazak u EU prisiliti vlasti da prihvate plin kao energent, ponajviše zato jer će rasti naknade za ispuštanje ugljičnog dioksida, pa će elektrana na ugljen postati neisplativa. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter