Zeleni savez izlazi na parlamentarne izbore

Ivan Mihovilović i Josip Anton Rupnik bit će na listi u 8. izbornoj jedinici (D. B. P.)
Ivan Mihovilović i Josip Anton Rupnik bit će na listi u 8. izbornoj jedinici (D. B. P.)

Predsjednik Zelenog saveza Josip Anton Rupnik najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare da će ta stranka izaći na parlamentarne izbore 11. rujna, navodeći kako im je plan okupiti što više zelenih opcija kako bi "zeleni" napokon udruženi nastupili pred biračima. Dodao je da je zasad sigurno da će izaći na izbore u 8., 7., 6., 2., i 1. izbornoj jedinici.

- Liste se još slažu a izbornom povjerenstvu ćemo ih predati idući petak, istaknuo je Rupnik koji će prevoditi listu u 8. izbornoj jedinici. Naglasio je da im je fokusu programa eko-poljoprivreda, održivi razvoj, poticanje proizvodnje i zaštita prirodnih resursa, o čemu, kazao je, stranka već godinama temelji svoje programske odrednice.

Podsjetio je na niz inicijativa za koje se Zeleni savez godinama zalaže, izdvojivši tako borbu protiv Plomina 3 na ugljen, eksploataciju mineralnih sirovina, očuvanje prirodnih tokova rijeka, korištenje obnovljivih izvora energije i razvoj eko-poljoprivrede koja , tvrdi Rupnik, treba činiti okosnicu eko-turizma.

- Za razvoj turizma nužno je potaknuti proizvodnju ekološke poljoprivrede, tim više što strani gosti dolaskom u Istru traže domaći proizvod, a ne onaj iz uvoza. Žalosti činjenica da i danas imamo čak 30 posto neobradivih poljoprivrednih zemljišta, kazao je Rupnik koji se i dalje zalaže za smanjenje državnog aparata pa predlaže da se broj ministarstva smanji na 13. Zalaže se i za ukidanje državnih agencija, odnosno njihovo smanjenje za najmanje 50 posto, a kako je rekao, trebalo bi ukinuti i 50 posto gradova i općina jer hrvatski narod toliku administraciju više jednostavno ne može podnijeti. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter