Zeleni protiv golfa u umaškoj Stanciji Grande

Josip Anton Rupnik i Milan Vukšić (Jelena PREKALJ)
Josip Anton Rupnik i Milan Vukšić (Jelena PREKALJ)

Predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik pozvao je danas u Umagu gradske vijećnike da ne glasaju za projekt gradnje golf igrališta u Stanciji Grande kod Savudrije, istaknuvši da se njihova stranka protivi toj investiciji s ciljem zaštite interesa građana i okoliša.

- Prvi smo pokrenuli akciju protiv golfomanije u Istri prije pet, šest godina jer za nas je to lopomanija, odnosno samo mešetarenje  nekretninama pojedinaca koji žele zaraditi velike novce, a što je i slučaj Stancije Grande. Golfomaniju treba spriječiti, jer nanosi samo štetu ljudima i prirodi. Ludost je u Istri predvidjeti gradnju 23 golf terena, jer ih je šest dovoljno, jedan po gradu. I moraju biti bez smještajnih kapaciteta. Ovaj u Stanciji Grande nalazi se na samo 25 metara od mora, što je nedopustivo, jer bi se trebali nalaziti u unutrašnjosti. Turisti dolaze kod nas zbog ljepote obale, a sve se to želi uništiti da bi gospoda došla lupati po lopticama, rekao je Rupnik. Dodao je da bi se u Istri zemlja trebala iskoristiti za proizvodnju ekološke hrane koja se može plasirati na tržištu.

Potpredsjednik stranke i čelnik umaške organizacije Zelenih Milan Vukšić, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća, govorio je o pritiscima investitora, misleći pritom na tvrtku Pelagius koja želi izgraditi golf igralište s hotelom u Stanciji Grande i stoga traži izmjenu prostornoplanske dokumentacije.

- Investitor želi smještajne kapacitete napraviti po svome, iako se radi o sportsko-rekreacijskoj zoni. Pritiscima nameće svoju volju, a odgovornost je na vijećnicima. Zeleni se protive prodaji zemlje i tražimo da ostane u vlasništvu države, odnosno Grada. Kakve postupke možemo od tog investitora očekivati, vidjeli smo na primjerima gradnje Rezidencije Skiper, golfa i hotela Kempinski u Alberima. Ljudima ovog kraja ne treba još jedan ovakav projekt, jer bi ta dva golf terena bila preblizu. K tome, investitor u Stanciji Grande ima u vlasništvu tek nekoliko stotina kvadrata, a želi svih 70 hektara samo radi mešetarenja, rekao je Vukšić. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter