Zeleni podržavaju porez na nekretnine

(Andreas KANCELAR)
(Andreas KANCELAR)

Zeleni podržavaju prijedlog zakona o porezu na nekretnine uz određene sugestije, sukus je današnje zajedničke konferencije za novinare istarskog Zelenog saveza i riječke Zelene stranke održane u Puli. Josip Anton Rupnik, predsjednik Zelenog saveza, smatra da zakon treba realizirati po fazama, a ne da sve odredbe odmah stupe na snagu.

- U prvoj bi fazi ekstremni bogataši trebali kroz taj porez platiti ono što je oteto u privatizaciji, smatra Rupnik. Prema njegovom mišljenju, za HDZ je normalno da se buni protiv takvog zakona "jer žele zaštititi svoje ljude koji su se obogatili", no iznenađuju ga druge stranke, koje nije imenovao, ali pretpostavka je da prije svega misli na HNS. Smatra i da bi paralelno sa zakonom o porezu na nekretnine trebalo usvojiti i zakon o porezu na dividendu, koji je, ističe, trenutno i važniji, budući da bi trebalo prvenstveno oporezivati krivce za loše stanje u državi.

Porez na naslijeđenu imovinu treba maksimalno naplaćivati, stav je Milana Popadića, tajnika Zelene stranke. Višom stopom na nasljedstvo smatra da bi se ispravile greške iz privatizacije, kada su neki stjecali imovinu bez ikakve naknade.

Iako su prvi na redu lokalni izbori, Zelene očito više zanimaju izbori za europski parlament. Predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić naglasio je da bi sve zelene stranke u Hrvatskoj trebale imati zajedničku listu za te izbore. "Bilo bi lijepo da dobijemo jednog predstavnika u EU-parlament", kazao je i najavio pisanje programa za Europu. (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter