Zeleni otpad u kamenolomu u Banjolama gorio i jučer

 Protupožarne prosjeke kroz hrpe otpada probit će bager (Z. S.)
Protupožarne prosjeke kroz hrpe otpada probit će bager (Z. S.)

Osušeni zeleni otpad u starom kamenolomu u Banjolama, između autokampa Indije i Kaštanježa, opet je gorio jučer ujutro. Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, prema našim saznanjima, brzo su ugasili požar koji je buknuo oko 5 sati te nije predstavljao ozbiljniju prijetnju. 

U Kavi, odnosno u kamenolomu u kojem je deponirano nepregledno brdo suhog granja, lišća, slame i drugog zapaljivog materijala, gorjelo je već i proteklog vikenda. Tada su požar nešto većih razmjera gasila četvorica vatrogasaca s jednim vozilom, a intervencija se odužila kroz dan s obzirom na konstantna zapaljivanja otpada.

- To je sve suho k'o papir, a nalazi se na sto metara od prvih kuća. Što bi bilo da se zapali i puhne jak vjetar, zapitao se jedan od mještana, inzistirajući na anonimnosti, a koji strahuje i od moguće katastrofe.
Zeleni otpad trebalo bi ukloniti medulinsko općinsko poduzeće Med eko servis, ali to neće uspjeti učiniti dok traje ljetna sezona pa su krenuli bagerom odvajati granje i ostalo na manje hrpe. Kako saznajemo iz te tvrtke, u prvom požaru intervenirao je i bager, a ovaj jučerašnji vjerojatno se rasplamsao od neke zaostale iskre. Iz te tvrtke čujemo i da postoje indicije da je prvi požar podmetnut.
- Radimo na tome da smanjimo mogućnost rasplamsavanja požara u kamenolomu i vedemo prijetnju na minimum. Probijamo sigurnosne protupožarne prosjeke, s koridorima od šest metara, da bi se, u slučaju daljnjih požara, vatra izolirala i spriječilo njezino širenje. A općinsko Dobrovoljno vatrogasno
društvo redovno će obilaziti područje, poručio je Enco Crnobori, član uprave Med eko servisa. Kompleksnija sanacija kamenoloma, rekao je, krenut će tek u rujnu ili listopadu.
U banjolskoj Kavi odlaže se sav zeleni otpad s javnih površina, ali i onaj koji mještani tamo deponiraju sa svojih parcela. Sam pogled na tu hrpu jasno daje
do znanja da se otpad tamo gomila jako dugo razdoblje.

- Problem je što u Istri nema kompostane, a trenutno nemamo mogućnosti sve to samljeti. Za to su potrebni veliki strojevi koji bi morali raditi mjesec dana. Ova opcija s prosjecima je trenutno najprihvatljivija, dok ne prođe sezona, rekao je Crnobori. (Z. STRAHINJA)



 


Podijeli: Facebook Twiter