Zeleni navijestili moguću koaliciju s IDS-om

Nećemo s onima koji su za ugljen u Plominu - Josip Antun Rupnik (M. ANGELINI)
Nećemo s onima koji su za ugljen u Plominu - Josip Antun Rupnik (M. ANGELINI)

Ekologija, energetika, socijala i gospodarstvo, glavne su točke programa Zelenog saveza za predstojeće lokalne izbore predstavljenog na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Na naše pitanje s kim će u izbore, predsjednik Josip Anton Rupnik odgovara da još nisu donijeli odluku. Svoj su program, tvrdi, proslijedili IDS-u i SDP-u, koji im je na zadnjim lokalnim izborima bio koalicijski partner na županijskoj razini.

"Preduvjet da s nekim uđemo u koaliciju jest da prihvati naš program", općenito odgovara Rupnik. Puno otvorenija je Gordana Ferenčić koja kaže da će se koplja lomiti na Plominu 3, odnosno da je za njih nepremostiva prepreka ako se netko zalaže za ugljen, dajući time do znanja da je trenutno vjerojatnija njihova koalicija s IDS-om. Rupnik se na to nadovezao da im je IDS prihvatljiv partner ponovivši da je preduvjet slaganje s njihovim programom. "Nama su funkcije župana, gradonačelnika i načelnika nebitne. Bitno nam je sudjelovanje u vlasti", kaže Rupnik.

Zeleni se zalažu za ekološku poljoprivredu, a protive tehnologiji zbrinjavanja otpada koji se planira na Kaštijunu. Rupnik ističe i da su Zeleni započeli borbu protiv megalomanskih projekata vezanih uz golf. Smatraju i da u Istri ima 50 posto više kamenoloma no što je potrebno. Neizbježna tema vezana za ekologiju je Rockwool, za koji Rupnik kaže da treba poštivati europske standarde ili otići iz Istre.

Glavna preokupacija Zelenih u energetici je Plomin 3. Za njih je, ponovili su, prihvatljiv jedino plin, iako se novi blok po njima uopće ne bi trebao graditi. "Političari konačno moraju shvatiti da moramo koristiti obnovljive izvore energije jer to je naše, nema nikakvog uvoza", ističe Rupnik.

Naglasak njihove ekonomske politike bio bi na razvoju ruralnog dijela Istre i očuvanju prirodnih bogatstava, uz što opet ide proizvodnja ekološke hrane. Turizmu je, prema njihovim riječima, potreban također ekološki pristup. Žalosno je, kažu, što u Istri ne postoji nijedan eko-hotel. Potrebno je, po njima, razvijati i elektroindustriju, brodogradnju te unaprijediti promet. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter