Zeleni koridor od tržnice do dvorane "Mate Parlov"

Idejno rješenje predviđa objekt tržnice (crvena boja) i zeleni koridor 
Idejno rješenje predviđa objekt tržnice (crvena boja) i zeleni koridor 

Studio BF, iza kojeg stoji autorski tim Zoran Boševski, Boris Fiolić, Petra Galić, Željko Golubić i Janko Vekić, izradio je najbolje arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja Trga kralja Tomislava. Riječ je o najvećoj zapuštenoj površini na Verudi čije se uređenje čeka već više desetljeća.

Prioritetni zadaci zahvata su uređenje trga, prometno rješenje s rasporedom parkirnih mjesta, rekonstrukcija kolektora fekalne te izgradnja oborinske kanalizacije i planiranje javne rasvjete s urbanom opremom. Uređenje će gotovo sigurno pratiti i izgradnja oborinske kanalizacije te javne rasvjete, a površina koju treba urediti po odabranom rješenju ima oko deset tisuća četvornih metara.

Prema odabranom radu vidljivo je da je Studio BF Trg kralja Tomislava zamislio u dvije cjeline. Prva je etažna tržnica, otvorena i zatvorena, te podzemni garažni kompleks kojim je riješena potreba za parkirnim mjestima. Drugi je, pak, ostavljen slobodnim za zelene površine, dječje igralište, općenito, društveni centar slobodan za formiranje kvalitetnog okoliša stanovnika stambenih objekata koji omeđuju sam trg.

- Prvom cjelinom zamislili smo zatvorenu tržnicu ispod koje bi bila garaža, a sve se veže na glavnu prometnicu. Taj je prostor zamišljen kao svojevrstan trg, prostor veći od zahtijevanog u natječaju, odnosno kao ploha na kojoj će se odvijati višefunkcionalne aktivnosti i od koje će voditi koridor prema zelenilu i prostoru društvenog centra i dvorani "Mate Parlov", rekao nam je, pojašnjavajući rješenje, jedan član prvonagrađenog arhitektonskog tima Studija BF Zoran Boševski. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANU


Podijeli: Facebook Twiter