Zeleni kavijar kao najnovija superhrana


Zdravlje je postalo totalni imperativ u užurbanom načinu života. U posljednjih se nekoliko godina o kvalitetnoj hrani brinemo više nego ikada. Na gotovo svakom koraku slušamo o važnosti unošenja kvalitetnih namirnica u organizam, kao i o tjelesnoj rekreaciji. Pojam "superhrane" već se uvriježio u svakodnevnom govoru i svima nam je već otprilike poznat. Osim chia sjemenki, matcha čaja i lana, sve češće čujemo i za neke potpuno nove namirnice. Posljednji u nizu je tako tzv. zeleni kavijar, potpuno drugačiji od običnog kavijara kakvog poznajemo kao skupu i ekskluzivnu namirnicu. Ovdje je riječ o vrsti alge, originalnog naziva "Caulerpa Lentillifera" koju pronalazimo u Pacifičkom oceanu. Najčešće se koristila u Japanu, a lokalno stanovništvu je naziva i "algom dugovječnosti". Takav nadimak nije stekla slučajno: ova je alga bogata proteinima, kalcijem te nezasićenim masnim kiselinama.

Posljedično, redovito konzumiranje zelenog kavijara će imati blagotvorno djelovanje na vaše kosti i zglobove. No, popis pozitivnih efekata ne prestaje. Dapače, zelenom kavijaru se pripisuje i poboljšanje izgleda naše kože, smanjenje postotka kolesterola, ali i povećano stvaranje kolagena. Budući da su ovako zdrave namirnice uglavnom jako skupe, iznenađuje podatak da se ova u svijetu prodaje za oko pedesetak kuna po količini od 100 grama, a treba napomenuti i da se ova količina može koristiti tjednima.

Ključno pitanje sada postaje kakvog je ovaj kavijar okusa? Za razliku od drugih algi, ove su pomalo hrskave, prilično slane i donose blagi okus ribe. Za dodatni doživljaj, savjetuje da ih se kuša s miso umakom. Nova zdrava delicija za one koji skupocjeni šampanjac zamjenjuju za superzdravi skupi čaj. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter