Zeleni: Izricito odbaciti studiju o Plominu 3!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena stranka - zelena alternativa pozvala je na konferenciji za novinare u srijedu stanovnike Labinštine da u raspravi o Studiji utjecaja na okoliš TE Plomin C pismeno odbace taj dokument umjesto da o njemu pišu primjedbe. Poziv je upucen dan prije zakljucenja rasprave o novom bloku plominske termoelektrane.

Primjedbe su, veli predsjednik stranke Josip Anton Rupnik, luk i voda jer ce ih izradivaci plana uglavnom odbaciti ili prihvatiti na nacin koji im odgovara, a da bi stav gradana došao do izražaja valja studiju izricito odbaciti i k tome je uvjetovati prethodnim referendumom o buducem energentu koji ce se u novom bloku koristiti. Zeleni zahtijevaju referendum prije izbora za Sabor.

Rasprava se, tvrde, nije smjela ni održati jer je u suprotnosti s odlukom Županije da energent mora biti plin te njenim i državnim PPU-om.

- Smicalice kojima se izradivaci studije služe dokaz su da lobisti krupnog kapitala ne prežu ni pred cim, kao i u slucaju Rockwoola, kaže Rupnik.

Upitao je koji bi izvor struje trebao zamjenjivati elektranu od 500 megavata kada ona bude izvan pogona zbog remonta i nije li zbog toga i zbog gubitka energije u prijenosu korisnije graditi mrežu malih elektrana. Objašnjenje za plominsku investiciju vidi u interesu krupnog kapitala da prodaje ugljen i potom struju izvozi u druge zemlje.

Napomenuo je da su predstojeci parlamentarni izbori prilika da gradani dobro razmisle kome ce dati glas, da ne bi ponovo izabrali politicare koji ce im raditi iza leda.

Zeleni isticu da je prošlo deset mjeseci od njihovog upita nadležnom ministarstvu o ugovoru s njemackim RWE-om, investitorom u Plomin C. Istarska županija im nije niti odgovorila zašto nije održan referendum o termoelektrani, zašto nisu održane obecane rasprave o golf igralištima i iskorištavanju mineralnih sirovina i nije im odgovorila na pitanje što ciniti s Rockwoolom. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter