Zeleni: HEP radi iza leđa građanima

Konferencija za novinare Zelenog saveza - Zeleni (M. ANGELINI)
Konferencija za novinare Zelenog saveza - Zeleni (M. ANGELINI)

Da se zalažu za gradnju ekoloških golf igrališta i hotela u Istri, pa tako i na pulskom Muzilu te da bi buduću investiciju u termoelektranu Plomin na ugljen trebalo preispitati Državno odvjetništvo i USKOK, poruke su koje je odaslala stranka Zeleni savez - Zeleni na konferenciji za novinare u pulskom Domu branitelja.

Temu oko Muzila i potpore vladajućima u Puli oko ideja i planova s ovim atraktivnim zemljištem na posljednjoj je sjednici županijske skupštine povukao SDP-ovac Danijel Ferić koji je Zelene prozvao što su podržali ovaj projekt.

Predsjednik stranke Josip Anton Rupnik istaknuo je da su Zeleni podržali ovaj projekt jer se udovoljilo njihovim zahtjevima vezano za Muzil u Gradu Puli te da je njihov program na razini županije podržao i aktualni župan Valter Flego.

- Mi smo se svojedobno protivili gradnji golf igrališta na svakom uglu Istre i po željama pojedinaca gdje oni misle da bi njima najviše odgovaralo. Kada je gradsko vijeće u Puli razmatralo problematiku golf igrališta na Muzilu, tražili su naš stav.

Gradskom smo vijeću rekli pod kojim uvjetima prihvaćamo projekciju kako riješiti Muzil. Dali smo uvjet da se golf igralište može graditi jedino ako bude ekološko i da se navodnjavanje vrši jedino iz pročistača. Nadalje, tražili smo da se oko igrališta mogu graditi sadržaji sukladno standardima ekološke izgradnje te da se tu ne mogu graditi vile i apartmani za prodaju, već isključivo eko hotel visoke kategorije. Gradsko vijeće je prihvatilo naše zahtjeve i mi smo prihvatili takav plan, istaknuo je Rupnik.

Veli da mu je čudno što Ferić koji je sudjelovao u kreaciji takvih planova sada napada njegovu stranku.

- Bilo bi dobro da ti pojedinci koji stvaraju karijeru putem politike prvo dobro razmisle što govore, pogotovo što su sudjelovali u kreaciji takvih odluka. Ako je netko  izgubio vlast u gradu, ne znači da mora promijeniti ploču, smatra Rupnik.

Što se tiče investicije u termoelektranu Plomin 3 na ugljen, smatra da takva investicija ne samo što nije ekološka, nego je i ekonomski neisplativa pa stoga i štetna za građane, a sve radnje oko ove investicije treba ispitati DORH i USKOK. Ističu da je prostornim planom predviđeno da se gradi termoelektrana od 300, a ne 500 kilovata te da Istri više i ne treba s obzirom na to da će uskoro doći do rekonstrukcije termoelektrane u Rijeci.

- Tražili smo ugovore koje je HEP sklopio s RWE-om koliko su uložili i koliko imaju ugljenokopa i slično, ali do dan danas nismo dobili odgovor. Tražili smo i odgovor zašto je državna revizija 2007.  tražila da se hitno promijeni ugovor između HEP-a i RWE jer je bio štetan za Hrvatsku. I na to nismo dobili odgovor. Sabor je donio odluku da do 2015. godine nema nikakve izgradnje termoelektrana, a prije toga nema ni djelovanja pa HEP nije imao pravo dati da se izradi bilo kakva studija. HEP je sve to napravio iza leđa građana, istaknuo je Rupnik.

On i njegova stranka zalažu se za termoelektranu na plin jer je ekološki prihvatljivija i u njoj se može koristiti i sirovina kojom Hrvatska raspolaže. Osim toga, podsjetio je da je Hrvatska dužna do 2020. godine smanjiti emisije CO2 za 20 posto te se okrenuti alternativnim izvorima energije kao što su to dužne učiniti i druge europske zemlje. U takvu koncepciju, smatra Rupnik, elektrana na ugljen nikako se ne uklapa. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter