Zeleni: Ekološku naknadu usmjeriti lokalnoj upravi

Gordana Ferenčić i Josip Anton Rupnik (N. LAZAREVIĆ)
Gordana Ferenčić i Josip Anton Rupnik (N. LAZAREVIĆ)

Stranka Zeleni savez - Zeleni uputit će Vladi zahtjev za povećanje stope ekološke naknade za tvrtke u čijim se pogonima ispušta ugljični dioksid, budući da u Istri ima dosta zagađivača koji ispuštaju velike količine tog plina, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik ove stranke Josip Anton Rupnik. Podsjeća da proizvođači, prema odluci Vlade iz 2007., u prvoj godini poslovanja plaćaju 11 kuna po toni ugljičnog dioksida, u drugoj godini 15, a u trećoj godini poslovanja 18 kuna.

- Ta tarifa vrijedi za sve zagađivače koji ispuštaju više od 30 tona ugljičnog dioksida godišnje, osim proizvođača koji su proizvodili struju iz biomase. Ta je naknada daleko najniža u Europi: nama je najbliža Češka s 40 kuna po toni, a sve druge države uvele su puno više naknade, Mađarska primjerice 600 kuna po toni. Zato predlažemo da se naknada u Hrvatskoj poveća za 5,5 eura te da polovicu tih sredstava koristi lokalna samouprava, odnosno gradovi i općine, a polovicu županija u kojoj se zagađivač nalazi. Za sada se taj novac slijeva u Fond za zaštitu okoliša, rekao je Rupnik.

Gordana Ferenčić, predsjednica županijske organizacije i članica predsjedništva Zelenih, podsjetila je da u Europskoj uniji do 2050. treba smanjiti emisiju ugljičnog dioksida za 80 do 95 posto.

- Svi investitori koji dolaze u Hrvatsku trebaju biti upoznati s tom činjenicom, a o tome smo u petak razgovarali i s tajnikom japanske ambasade Yukihirom Takeyom, budući da je i japanska tvrtka Marubeni zainteresirana za gradnju trećeg bloka TE Plomin, rekla je Ferenčić.

Smatra da bi Plomin C mogao dovesti Hrvatsku u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu te da bi se država trebala više okrenuti povećanju energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Na pitanje tko su najveći zagađivači u Istri koji ispuštaju CO2, u ovoj stranci nabrajaju TE Plomin, Rockwool, cementare u Puli i Koromačnu te Istarsku tvornicu vapna. Osim toga, u Primorsko-goranskoj županiji veliki je zagađivač Inina rafinerija, kao i termoelektrana Urinj koja privremeno ne radi.

Zeleni se, na koncu, zalažu za uvođenje plina kao goriva u TE Plomin, ali i u drugim hrvatskim elektranama. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter