Zelena računica dugoročno štedi struju, vodu - i novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od danas građani ponovo mogu kupovati energetski najučinkovitije kućanske uređaje, uz državni poticaj od 800 kuna po uređaju. Ovo je ujedno druga tura poticanja kupnje štedljivih kućanskih uređaja, za hladnjake, zamrzivače, perilice posuđa i rublja te sušilice. U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurano je osam milijuna kuna za kupovinu 10.000 A+++ uređaja. 

Riječ je, kako vele iz Ministarstva zaštite okoliša, o mjeri za postizanje energetskih ušteda u kućanstvima koje su jedna od bitnih smjernica europske, ali i nacionalne energetske politike. Projekt sufinanciranja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja iz lipnja bio je uspješan, te su poticaji potrošeni u svega devet dana zahvaljujući iznimnom interesu građana.

Cijene i uštede raznolike

No, pravo je pitanje koliko ovakvom kupnjom doista možemo uštedjeti. Tu treba sagledati nekoliko faktora zbog čega do točne procjene uštede nije lako doći. Naime, prvo se treba gledati o kojem je uređaju riječ - primjerice o perilici rublja koju netko može koristiti jednom dnevno (poput majke male djece), ili jednom tjedno (poput umirovljenika), ili pak o hladnjaku koji je uključen svima isto - 24 sata na dan.

Nadalje, valja napomenuti da se uređaji najštedljivije klase, kao i kod drugih klasa, nude u širokom dijapazonu cijena i marki te ne stoji ona zamjerka dijela građana da se u startu radi o puno skupljim uređajima koje se uopće ne isplati kupiti. Naime, pregledom cijena po dućanima i web dućanima vidljivo je da se najjeftinija perilica A+++ klase može kupiti već od 2.009 kuna, te je riječ o perilici marke Indesit.

Za 2.499 i 2.699 kuna možete kupiti marku Gorenje ili Candy A+++ klase, no cijene se perilicama penju sve do preko devet tisuća kuna, koliko koštaju veće perilice marke Miele. Primjerice, perilica od 7 litara A+++ cijene 3.299 kuna godišnje troši, prema energetskoj naljepnici, 169 kWh godišnje.

Ona A++ slične cijene i kapaciteta troši godišnje 197 kWh, dakle 28 kilovata manje godišnje. Što se tiče hladnjaka, njihova se cijene za aparate A+++ oznake kreće od 3.599, pa sve do preko 15 tisuća kuna, a perilice za suđe, samostojeće, koštaju od tri i pol tisuće kuna naviše.

Kućanski aparati "piju" struju

Kako navode iz Ministarstva, većina kućanstava posjeduje niz električnih kućanskih uređaja. Neki su od njih danonoćno uključeni, neki se upotrebljavaju po potrebi, ali svi ti uređaji značajno utječu na mjesečnu potrošnju energije i vode, odnosno režijske troškove. Konkretno, u potrošnji energije kućanstva, 20 posto odnosi se upravo na potrošnju kućanskih uređaja, stoga je važno brinuti se o tome kakvi se uređaju kupuju, te kako ih upotrebljavamo. Uređaji razreda A+++ su, kako pojašnjavaju, 30 do 60 posto učinkovitiji od istih uređaja energetskog razreda A te troše manje energije i vode.

- Kupnja energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja dovodi do smanjenja potrošnje energije, smanjenje emisije CO2 i smanjenja troškova. Iako su energetski najučinkovitiji uređaji u pravilu skuplji, njihova kupnja jamči manje troškove energije i vode tijekom životnog vijeka uređaja te imaju i manji negativan utjecaj na okoliš, vele iz Ministarstva i pojašnjavaju da su hladnjaci i sušilice rublja A+++ energetske oznake do 60 posto energetski učinkovitije od onih razreda A.

Također, A+++ perilice rublja i posuđa do 30 posto su energetski učinkovitije od perilica razreda A, te i jedni i drugi štede i struju i vodu. Mada se u početku koji kilovat potrošnje manje ne čini puno, činjenica je da kilovate štedimo tijekom cijelog životnog vijeka nekog uređaja, dakle više od deset godine. Jer, samo s jednim kilovatom možete primjerice ispeći tortu, oprati jednu i pol košaru rublja, izglačati pet košulja, usisati osam soba, 17 sati upotrebljavati žarulju od 60 W, ili 56 sati štednu žarulju iste snage, 278 puta napuniti mobitel ili pak ispisati 1.333 stranica papira. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter