Zelena - plava - crvena kao smislena umjetnička igra

S otvaranja izložbe u Galeriji Alvona
S otvaranja izložbe u Galeriji Alvona

Proteklog vikenda na radost ljubitelja umjetnosti otvorena je ovogodišnja izlagačka sezona Galerije Alvona. Samostalnom izložbom "Zelena- plava-crvena" predstavio se slovenski umjetnik Boris Zaplatil, jedan od najeminentnijih predstavnika perspektivne generacije likovnih umjetnika koja je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća odlučno stupila na slovensku likovnu scenu te uspostavila svježu i uvjerljivu (post) modernističku atmosferu. Njegov izuzetni umjetnički identitet i stvaralačke osobine posvećene su stalnom i trajnom istraživanju koja ga vodi u smjeru ekspresivne originalnosti i do umjetničkog savršenstva.

Zaplatil je stvorio svoju jedinstvenu paletu u prostoru još uvijek ukorijenjenog tamnog slovenskog modernizma te tu definitivno sjaji u svoj svojoj snazi i intenzitetu.

Izloženi radovi, minuciozne i maštovite studije zelene, plave i crvene boje, govore nam o autoru koji je u stalnom premišljanju i istraživanju, a njegova autorski smislena igra rastavljanja i/ili sastavljanja uključuje povezivanje boja i oblika, oblika i podoblika, glatkih struktura sa strukturiranim objektima, fragmente povezuje sa cjelinom, materijalno s osjetilnim i ništa ne prepušta slučaju.  Sve ovo je njegova pokretačka snaga i istodobno ravnoteža,» izoštreni umjetnički esteta, autor koji u raskoši i cjelovitosti svog talenta nikad ne zaboravlja na značaj poruke koju njegovo umjetničko djelo ima."

Ovo je Zaplatilovo premijerno predstavljanje u Hrvatskoj te je izložba pomno pripremana za izložbeni prostor Galerije Alvona, a radovi su selektirani u suradnji s Galerijom Žula koja promovira njegov umjetnički rad.

Zaplatil je u svom obraćanju na otvaranju izložbe istaknuo važnost koju za njegovo stvaralaštvo ima galerist i prijatelj Peter Žula, vlasnik i voditelj Galerije Žula, naročito u ovom trenutku kad tržište umjetnina na ovim prostorima zapravo ne postoji.

Unatoč zastoju u aktivnostima udruge i organizaciji sajma galerista Artexchange, suradnja ovih dviju galerija kao i varaždinske Galerije Zlati Ajngel se nastavlja i ova je izložba plod te suradnje.

Boris Zaplatil diplomirao je na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost 1982. kod prof. Gustava Gnamuša. Studij je nastavio na slikarskoj specijalki do 1984. godine. Izlagao je na 73 samostalne izložbe, 130 skupnih izložbi  i 44 likovne kolonije. Za svoje djelo dobio je 11 nagrada.

Izložba se može razgledati do 20. lipnja 2016. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter