Zelena knjižnica u Sveučilišnoj knjižnici

Otvaranje Zelene knjižnice u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici (B. PETROVIĆ)
Otvaranje Zelene knjižnice u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici (B. PETROVIĆ)

U pulskoj Sveučilišnoj knjižnici svečano je otvorena Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK). Kako je rečeno Pula je sedmi grad u Hrvatskoj koji je dobio svoju zelenu knjižnicu u sklopu provođenja EE projekta te svojim građanima ponudio još jedno mjesto za informiranje o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije.

ZeeK na jednom mjestu obuhvaća stručne publikacije i brošure razvijene u sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, namijenjene stručnjacima i građanima. Na njezinu otvorenju nazočnima se obratila Tijana Barbić -Domazet.

- Otvaranjem Zelene knjižnice u svojim prostorima Sveučilišna knjižnica pokazuje svjesnost o važnosti tog segmenta edukacije i čvrsto zagovara racionalno korištenje resursa te potvrđuje svoje mjesto u sustavu obrazovanja grada i regije, navela je Barbić-Domazet.

Okupljenima se obratio i Alen Damijanić, v.d. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije rekavši da za Istru razvoj energetskog sektora znači i razvoj gospodarstva. Naveo je da je u suradnji s UNDP-om uspostavljen Ured za gospodarenje energijom (EE Ured) čiji stručni tim koji prikuplja potrebne podatke za uspostavljanje registra zgrada te sustavno brine o potrošnji energije. Do sada je u sustav uneseno 325 objekata od kojih 145 redovito upisuju nove račune za energente i očitanja stanja brojila.

Županija provodi razne projekte energetske učinkovitosti uz potporu europskih fondova pa tako trenutno obnavlja tri osnovne škole i sportsku dvoranu te četiri Doma zdravlja. Sveukupna potpora Fonda iznosi milijun i 450 tisuća kuna.

Na Projekt Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije prijavljene su 32 zgrade županije za rekonstrukciju, rekao je Damijanić uz najavu da će za sve građane otvoriti EE ured u Circolu kako bi svatko mogao potražiti pomoć na koji način štedjeti energiju.

Anita Klanac, voditeljica regionalne provedbe EE projekta za Kvarner i Istru, UNDP Hrvatska (United Nations Development Programme) pojasnila je da je sedmogodišnji rad njihovih stručnjaka na povećanju energetske efikasnosti u Hrvatskoj rezultirao impresivnom bazom znanja.

- Zbirka ima zaista širok raspon: od visoko tehnoloških priručnika za energetske savjetnike, preko brošura namijenjenih građanima pa sve do animiranih filmova za osnovnoškolsku djecu.

ZeeK ima za cilj informacije učiniti još dostupnijima građanima i stručnjacima, rekla je Klanac zaključivši da se nada kako će knjižnica biti što više korištena. Sve su publikacije besplatne i mogu se zatražiti i na info telefon 0800 200 170 ili se preuzeti u elektronskom obliku s web stranica www.ww.undp.hr.

Svečanost je zaključena motivacijskom radionicom "Zeleni ured" za sve djelatnike knjižnice. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter