Zelena Istra: Ne glasajte za uništavanje šume

Lokacija pročistača planira se na površini koja zauzima tri nogometna igrališta
Lokacija pročistača planira se na površini koja zauzima tri nogometna igrališta

- Zamislite šumicu Lungomare na čijoj se površini, velikoj kao tri nogometna igrališta, nalazi uređaj za pročišćavanje fekalnih voda grada i kamione koji odvoze fekalni mulj. Zamislite postavljanje velike ispusne cijevi koja ide kroz šumu, niz stijene u more.

Zamislite izgradnju tri ugostiteljska objekta na dvije etaže u šumi, dnevno-noćnu zonu za zabavu i sport u Gortanovoj uvali, betoniranu obalu, parkirališta, nove ceste i okretišta za autobuse, hotel na pet etaža na mjestu današnjeg nogometnog igrališta. Zamislite buku, prašinu i strojeve koji će Lungomare pretvoriti u višegodišnje gradilište.

Zapravo, ne morate zamišljati, od danas ta slika postaje stvarnost, rekla je na konferenciji za novinare predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić, a sve ususret današnjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj će se, među ostalim, glasati o UPU-u Lungomare. 

- Nemamo nikakvih dvojbi da će mašinerijom stranačkog glasovanja bez uključivanja savjesti vijećnici većinske koalicije IDS-SDP izglasati usvajanje prostornih planova kojima se omogućava opisani scenarij. Mnogi su već štetni projekti za ovaj grad usvojeni istim sistemom glasovanja, rekla je Radojčić, apelirajući ipak na članove i članice Gradskog vijeća da prilikom glasovanja uključe savjest i ne dignu ruku za plan kojim se dopušta uništavanje šume, šetališta i priobalnog pojasa Lungomare.

- Odluka koja proizvede veliko nezadovoljstvo javnosti trebala bi biti preispitana na referendumu. Pulska gradska vlast svjesna je da za odluku o pročistaču na Lungomareu nema podršku javnost, kao ni za mnoge druge odluke, pa će i lokalni referendum, dok je trenutna politička opcija na vlasti, ostati mrtvo slovo na papiru, rekla je Radojčić te je istaknula da Pula ima 40 kilometara obale i svi se planiraju komercijalizirati.

- Zbog čega se ta urbanizacija ne učini na već postojećim lokacijama - kupalištu Valkane, Stoja ili Mornaru, koje vape za takvim sadržajima, zapitala se Radojčić te dodala da se umjesto toga uništava i betonizira jedini preostali kilometar prirodnih plaža.

 - Ako grad shvatimo kao svoj dom, čin odluke o smještaju uređaja za fekalne vode na Lungomareu može se usporediti s izgradnjom zahoda u dnevnom boravku, istaknula je Radojčić te dodala da imena ljudi koji su odgovorni za takav čin zavređuju da ostanu zapamćeni u memoriji stanovnika ovog grada.

- Njihova imena, ali i dio memorije o slučaju Lungomare odlučili smo sačuvati i kroz publikaciju «Lungomare: dio kolektivne memorije i osjećaja pripadnosti gradu». Radi se o brošuri koja uskoro izlazi iz tiska i prilog je trajnijem zajedničkom pamćenju o bahatosti vlasti, iznevjerenom povjerenju građana i uništavanju identiteta grada, zaključila je Radojčić. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter