Zelena Istra: Bušenje nafte ugrožava turizam


Porukom na transparentu "Pula protiv nafte na Jadranu" koji je u petak ujutro postavljen na Portarati, Zelena Istra priključila se kampanji SOS za Jadran koji organiziraju okolišne organizacije protiv istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu. Simbolična akcija kakva je održana na Portarati, organizirana je u isto vrijeme diljem hrvatskih gradova. Kampanjom se naime, želi pokazati i osuditi neprihvatljivi rizik u koji nadležni ministar gura brojne lokalne zajednice i naše najvrjednije prirodno dobro - Jadransko more.

- Radi se o nepromišljenom potezu u kojem nas, dogodi li se nekakva havarija, može vratiti 50 godina unatrag, rekla je predsjednica Zelene Istre Dušica Radojčić. Komentirajući između ostalog, novi slogan Hrvatske turističke zajednice, a u odnosu na kampanju protiv nafte, Radojčić je rekla da joj se slogan čini gotovo kao šala, tim više jer je jedina primjedba HTZ-a o eksploataciji nafte na Jadranu bila kolizija istražnih polja i nautičkih ruta. Jako brine činjenica, nastavila je, što se istraživanje i eksploatacija nafte dozvoljava na 10 kilometara od kopna, samo šest kilometara od otoka i nula kilometara od pučinskih otoka.

Radojčić je stoga pozvala sve građane da posjete web stranicu "soszajadran.hr" i da na linku dignu svoj glas i šalju svoje primjedbe u sklopu javne rasprave koja traje do 16. veljače. Zelena Istra je, nadalje, u svom priopćenju istaknula da bušenje nafte na Jadranu ugrožava turizam, jednu od najunosnijih grana u gospodarstvu, a upozoravaju i na manjkavost Studije utjecaja na okoliš u kojoj se ne spominje broj bušotina, hoće li se pronaći nafta te u kojim će se količinama eksploatirati. Izlijevanje nafte spominje se kao mogućnost, no ne i procjene štete i analize posljedica havarije.

Deset istražnih polja za koje je Vlada početkom siječnja usvojila Odluke o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu graniče s nacionalnim parkovima Telaščica, Kornati, Mljet i u blizini su Dubrovnika i Herceg Novog. (N. SOFTIĆ)   


Podijeli: Facebook Twiter