Zelena cistka u povodu Dana planeta Zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja, i ove godine Grad Pula organizira niz akcija i edukativnih programa u cilju promocije svijesti o okolišu. Tako ce se i ove godine u Flanatickoj ulici, od cetvrtka do nedjelje (od 8 do 18 sati) odvijati tradicionalna akcija "Cvijet gradu" u sklopu koje ce se cvijece prodavati po akcijskim cijenama - ljetnice ce koštati 2,50, a viseci dirani pet kuna.

Kako bi se osigurale niže cijene ljetnica u odnosu na tržišne, a time i dao poticaj gradanima za uredenje balkona, vrtova i okoliša, Grad ce sufinancirati izlagace i registrirane proizvodace cvijeca iznosom od 2.500 kuna. Osim promotivnih cijena ljetnica, u ponudi ce biti i velik izbor ostalog ukrasnog bilja.

U sklopu edukativnog programa gradski Odsjek za zaštitu okoliša u mjesnim odborima organizirat ce predavanja na temu uredenja okucnica. Takoder, za svaki je mjesni odbor osigurano tisucu kuna za nabavu biljnog materijala koji ce se dijeliti žiteljima.

Grad je izradio i edukativne brošure na temu ocuvanja okoliša, namijenjene djeci cetvrtih razreda osnovnih škola koji ce se u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti, distribuirati po svim pulskim osnovnim školama. Edukativne brošure bit ce integrirane u nastavni program, a pridonijet ce poticanju svijesti o potrebi doprinosa svih, pa i djece u dostizanju zajednickog cilja - održivog razvoja.

Grad Pula prikljucio se i globalnoj akciji "Zelena cistka" koju koordinira Udruga Žmergo iz Opatije, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovica. Cilj je podizanje svijesti gradana o njihovoj ulozi u stvaranju i nacinu odlaganja otpada, a kulminacija je akcija cišcenja ilegalno odloženog otpada, koja ce se održati u subotu 21. travnja.

Hrvatska ce time prvi put postati dio globalne kampanje koja se provodi u cak 82 zemlje svijeta. Grad ce, u suradnji s gradskom komunalnom tvrtkom Herculanea i tvrtkom "Metis" osigurati besplatan dovoz i postavljanje kontejnera za otpad, kao i besplatan odvoz otpada prikupljenog s pozicija ilegalnih odlagališta.

Grad poziva gradane da se jave svojim mjesnih odborima te se prikljuce akciji "Zelena cistka" kako bi uklanjanjem i razvrstavanjem pojedinih vrsta otpada pocistili što više površina, iskoristili koristan otpad, te smanjili ukupan odvoz otpada na deponij. Detaljnije o akciji moguce je doznati na na web stranici: http://www.zelena-cistka.org/info/info/. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter