Zelena čistka - Pazinština, Buzeština, Rovinj


Stotinjak sudionika akcije "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš" pokupilo je iz prirode i divljih odlagališta otpada na Pazinštini 60 prostornih metra otpada, od toga čak deset kubika željeznog otpada.

Željezo će se, kako kaže Daniel Maurović, pročelnik pazinskog komunalnog otpada, uputiti na preradu. Grad Pazin je u suradnji s mjesnim odborima organizirano čišćenje odlagališta otpada kod sela Zgrablići u Mjesnom odboru Zabrežani, Svete Lucije u Mjesnom odboru Heki, te Bačanove jame i odlagališta kraj Pazinke u Mjesnom odboru Pazin.

Pazin se ove godine uključio u najveći hrvatski ekološki i volonterski projekt "Zelena čistka - jedan dan za čisti okoliš". 

Zvuk motornih pila i kosilica odzvanjao je u subotu Buzeštinom. Jednodnevna kampanja u Buzetu se protegnula na dva dana jer eko-akciju u petak su započeli vrtići i škole, ukupno 500 djece i mladih. Dječji vrtić Grdelin i Osnovna škola Vazmoslava Gržalje uređivali su svoja dvorišta te izrađivali poruke za građane kojima su ukazati na važnost čišćenja okoliša i očuvanja prirode, dok je Srednja škola čistila divlje deponije pored rijeke Mirne.

U subotnju akciju uključilo se 110 volontera. U devet mjesnih odbora čistilo se 19 divljih deponija i lokaliteta, a ukupno je očišćeno i prikupljeno 40 kubika otpada. Svim sudionicima osiguran je topli obrok i piće, no mnogi su samoinicijativno nastavili s čišćenjem i poslije ručka u poslijepodnevnim satima. Organizatori buzetske eko - akcije bili su Grad Buzet, Park d.o.o. i Udruga Žmergo, a suorganizatori mjesni odbori, Turistička zajednica, vrtić i škole, vatrogasci, enduro klub, ribolovci i lovci te speleolozi.

Velikoj akciji čišćenja i uređenja okoliša pridružio se i veliki broj rovinjskih udruga, sportskih i inih klubova, gradskih poduzeća, škola i pojedinaca sve do članova Udruge umirovljenika. Park šumu Zlatni rt uredili su članovi EKO tima Strukovne škole Eugena Kumičića, a dionicu bike staze od kampa Polari prema naselju Kokaleto djelatnici Komunalnog servisa. Očišćena je i uvalo Kuvi za koju su nadležni bili članovi DVD-a Rovinj i Gradskog društva Crveni križ te Udruga Plesarin, dok je područje OŠ Jurja Dobrile bilo dana na "upravljanje" upravo učenicima iste. Lokaciju od bivše željezničke stanice prema Bolnici očistili su i uljepšali rovinjski izviđači, pomladak IDS-a, članovi eko-muzeja Batana i Savjeta mladih Grada te sveprisutna Udruga osoba s invaliditetom grada Rovinja. Istovremeno, ali u režiji JP "Natura Histrica", subotnji je sunčan dan iskorišten i za uređenje starog maslinika i čišćenje obalnog ruba na lokalitetu Cisterna. Svoj obol ljepšem okolišu u toj su akciji dali članovi Udruge umirovljenika Rovinj. (M. RIMANIĆ, G. ČALIĆ ŠVERKO, N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter