Zelena akcija traži raspravu o eksploataciji nafte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena akcija danas je od Ministarstva gospodarstva i Vlade zatražila obustavu bilo kakve radnje oko pripreme natječaja za eksploataciju ugljikovodika u Jadranu te raspisivanje javne rasprave na temu eksploatacije plina i nafte jer smatraju da je to odluka koja će utjecati na budućnost Hrvatske i može imati štetne posljedice.

Desetak prosvjednika ispred Ministarstva gospodarstva postavilo je funkcionalnu maketu naftne bušotine te tri fotografije koje su i urudžbirali u Ministarstvu - jednu hrvatske plaže, jednu ribara i jednu primorskog grada, uz transparent na kojem je pisalo: Tko je pitao građane? Tko je pitao ribare? Tko je pitao turiste?

"Ovim fotografijama želimo ilustrirati dvije skupine građana koje će, smatramo, time biti izrazito pogođene - ribari i turistički djelatnici", rekao je Sven Janovski iz Zelene akcije.

Turizam je, istaknuo je, vrlo unosna grana hrvatskog gospodarstva, iznosi više od 15 posto godišnjeg BDP-a te predstavlja jednu od rijetkih stabilnih djelatnosti.

Dodao je da ribarstvo, iako ne predstavlja veliki dio gospodarstva (oko 1 posto BDP-a), također zapošljava veliki broj ljudi i to cijele godine, a pogotovo u područjima kojima nedostaje mogućnosti za zaposlenje, kao što su otoci i mala primorska mjesta.

- Do sada su Ministarstvo i Vlada vrlo netransparentno vladali tim procesom, ocijenio je Janovski i naveo da za nedavno 2D seizmičko istraživanje nije raspisan javni natječaj, podaci nisu javno artikulirani te da je "samo ministar Ivan Vrdoljak izjavio da smo mala Norveška, i to je sve što znamo o potencijalnim rezervama nafte".

Stoga traže objašnjenje prema kojim kriterijima je došlo do detektiranja čak 29 polja na kojima će se provoditi daljnja istraživanja te procjena potencijalne količine nafte i plina, kolika je realna iscrpiva količina , kao i analizu isplativosti ovakvog pothvata da bi bilo jasno je li eksploatacija isplativ rizik prema potencijalnom razaranju turizma i ribarstva.

Janovski je upozorio da bilo kakva eksploatacija nafte u Jadranu ima velike potencijalne štete, poput izljeva nafte te da čak najprofesionalnije firme, uz najbolju tehnologiju mogu prouzročiti štetu i greške.

Zeleni su najavili organiziranje javne tribine, a ministra Vrdoljaka pozvali su da predloži termin u iduća dva tjedna kada bude u mogućnosti sudjelovati na okruglom stolu.

Glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Cerovec kazao je da čim su saznali za inicijativu Akcije, pozvali su ih na sastanak no, da su oni odbili poziv.

- Već se desetljećima eksploatiraju i nafta i plin i na moru i na kopnu tako da se to radi bez ikakvih ekoloških incidenata. Već samim početkom istraživanja eksploatacije nafte i plina u Hrvatskoj, pokazali smo da štitimo najviše europske i svjetske standarde zaštite okoliša. Nama zaštita okoliša nema alternativu, dodao je Cerovac.

Ustvrdio je da se samim izborom gdje će biti blokovi pazilo i na turizam i ekologiju te da je u složenim geopolitičkim uvjetima sigurnost opskrbe energenata kao i njihova cijena važna i da bez istraživanja eksploatacije nema sigurnosti opskrbe niti cijena koje će biti povoljne za građane.

Naglasivši da svatko može raspisati javnu raspravu, istaknuo je da je javna rasprava bila i o zakonu i o svim propisima o svakom djelu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter