Zelena akcija: RWE uopće ne spominje Plomin C

TE Plomin (Arhiva/D. MEMEDOVIĆ)
TE Plomin (Arhiva/D. MEMEDOVIĆ)

- Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obmanjuje javnost tvrdnjom da je Zelena akcija širila dezinformacije kada smo prenijeli vijest da je predstavnik Uprave njemačke tvrtke RWE na godišnjoj sjednici Skupštine dioničara u travnju izjavio da taj ponajveći proizvođač električne energije u Europi ne planira investirati u termoelektranu Plomin C, priopćili su iz te nevladine ekološke udruge.

Zeleni su reagirali nakon što je Čačić izvijestio da se na poziv za iskazivanje interesa za gradnju trećeg bloka termoelektrane u Plominu dosad prijavilo 45 ponuđača, među kojima kao prvi RWE, prema čemu je zaključio da su neistinite izjave o nezagrijanosti njemačkog energetskog diva koje su u javnost dospjele posredstvom Zelene akcije.

- Ako je Čačićeva tvrdnja o zainteresiranosti RWE-a točna, to znači da je tvrtka na godišnjoj sjednici Skupštine dala netočnu informaciju. Zbog toga preko njemačke partnerske udruge pokušavamo utvrditi stvarnu poziciju RWE-a u ovom projektu, navodi se u priopćenju Zelene akcije koje potpisuje predsjednik Bernard Ivičić uz napomenu da se autentičnost izjave člana uprave kompanije može provjeriti i na YouTubeu.

U videozapisu predstavnik uprave njemačke tvrtke RWE kaže: "Imali ste pitanja o ostalim elektranama u Istočnoj Europi, te o našim planovima. Trenutno nemamo plan investirati u nove elektrane na ugljen u Istočnoj Europi. Zatim je bilo pitanje o Plominu C. Trenutno nemamo investicijski plan - Capex plan - vezan uz Plomin C. Nadam se da sam odgovorio na sva vaša pitanja".

Iz udruge napominju i da je za TE Plomin C raspisan tek poziv za iskaz interesa koji HEP i Čačić pokušavaju predstaviti kao pravi natječaj ne bi li stvorili privid da projekt uvelike napreduje, premda Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije izdalo rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, što je preduvjet za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole.

- Ovako grubo obmanjivanje javnosti je, nažalost, potpuno u skladu s proceduralnim manipulacijama koje prate neprihvatljivo guranje ove termoelektrane prvog potpredsjednika Vlade, stoji u priopćenju.

Kao Čačićevo manipuliranje činjenicama Zelena akcija vidi i izjavu da će TE Plomin C "poboljšati ekološko stanje".

- TE Plomin 1 će se zbog dotrajalosti zatvoriti, što će rezultirati smanjenjem onečišćenja. Međutim, ako se izgradi treći blok, sasvim je jasno da on neće imati pozitivan utjecaj na okoliš, već će doprinijeti zagađenju Labinštine i okolice, zaključuju zeleni. (Igor RADIĆ)

Ministarstvo: RWE je jedan od ponuditelja za Plomin C

Ministarstvo gospodarstva priopćilo je danas da će 15. rujna biti objavljen službeni popis svih ponuda s iskazom interesa za izgradnju TE Plomin C (TEP C) ističući da će iz njega biti jasno vidljivo da je njemačka tvrtka RWE "jedan od ponuditelja koji je zainteresiran odnosno koji je poslao ponudu za izgradnju novog bloka termoelektrane Plomin C". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter