Zelena akcija: Plomin prošao zbog Cacicevog pritiska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ante Ramljak, predsjednik Nadzornog odbora HEP-a i clan Upravnog odbora Centra za pracenje poslovanja energetskog sektora i investicija, izjavio je na jucerašnjoj konferenciji o hrvatskom energetskom sustavu, kako prenose mediji, da ce do kraja godine poceti gradnja pratece infrastrukture buduce termoelektrane Plomin 3, kao i da ce pocetkom 2013. godine biti izabran strateški partner, pri cemu ce jedan od kljucnih uvjeta biti postotak sudjelovanja domacih gospodarstvenika.

Podsjetimo, Ramljakova izjava stigla je svega nekoliko dana nakon što je povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša dalo zeleno svjetlo studiji utjecaja na okoliš za plominsku "trojku", protiv cega su glasali jedino županijski procelnik Josip Zidaric i labinski gradonacelnik Tulio Demetlika.

Zelena akcija je pak danas u podne opet izvela prosvjedni performans ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode u Zagrebu, ovog puta tražeci od ministra Mihaela Zmajlovica odbacivanje studije utjecaja na okoliš za termoelektranu Plomin C (TEP C).

Iz Zelene akcije priopcili su da je prošli tjedan povjerenstvo resornog ministarstva vecinom glasova dalo pozitivno mišljenje o projektu pod neprihvatljivim pritiskom prvog potpredsjednika Vlade Radimira Cacica koji je nekoliko dana ranije prejudicirao odluku javno izjavivši da "ide taj Plomin", unatoc vidljivim nedostacima studije utjecaja na okoliš.

S obzirom na to da je, navodi Zelena akcija, mišljenje povjerenstva doneseno pod pritiskom, od Ministarstva zaštite okoliša traže da ne postupi u skladu s njim, vec da ga zanemari i odbaci "ovaj štetan i, po svemu sudeci, nelegalan projekt". Ako resorno ministarstvo izda rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, Zelena akcija pokrenut ce upravni spor zbog evidentne neuskladenosti zahvata s postojecom prostornoplanskom dokumentacijom.

Nepuna dva sata nakon priopcenja Zelene akcije oglasio se i ministar Zmajlovic, odnosno njegova glasnogovornica.

"Povjerenstvo nije odlucivalo pod pritiskom, vec je nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša koje obuhvacaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C", istaknuo je ministar Zmajlovic. Ministar je kazao da te mjere obuhvacaju viši dimnjak od planiranog, veci broj postaja za mjerenje kakvoce zraka, te kontinuirano mjerenje promjene temperature mora, navodi se u priopcenju ministarstva.

Predstavnike Zelene akcije ministar je izvijestio da se još ceka mišljenje Republike Slovenije o prihvatljivosti zahvata na okoliš prema Konvenciji o prekogranicnom utjecaju zahvata na okoliš, nakon cega ce Ministarstvo odluciti o izdavanju rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, priopceno je.


Podijeli: Facebook Twiter