Žedni ponad vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako prakticki leži iznad izvora pitke vode, s kojih se namiruje gotovo cijela Labinština, dio raškog naselja Kokoti nema primjerenu vodoopskrbu, niti je prikljuceno na kanalizaciju. Pet domacinstava u tom selu, koje se prostire iznad glavne prometnice Labin - Pula, napaja se iz preuskih cijevi pa, ako je više slavina odjednom odvrnuto, pritisak oslabi do granice kapanja, a kuca na nešto višoj poziciji pomaže se hidroforom.

I sama cinjenica da se stare septicke jame nalaze u zoni neposredne zaštite krških vrela dovoljno uznemiruje, kamoli njihovo neprimjereno pražnjenje, na koje javno ukazuje i opcinski nacelnik Josip Knapic. Neke jame ljeti, žale se mještani, i propuste pa se naseljem širi neizdrživ smrad. Doduše, prema objavljenim izvještajima Hrvatskih voda o preklanjskoj kvaliteti izvorišta na crpnoj stanici Kokoti, nema razloga za zabrinutost: po mikrobiološkim pokazateljima ta voda spada u trecu od ukupno pet kategorija, što, kako pojasniše nadležni, nije nikakvo znatnije onecišcenje.

Kako bilo, mještani se pribojavaju puknuca dotrajalih i plitko zakopanih cijevi kojima prijeti aktualni pad temperatura. "I majstor od Vodovoda mi je reka da ce nan cijev puknut po zime jer je sa rijava. Kade cu onaput poc po vodu? Ca, rekli su da ce konacno storit vodovod?! Da bi baren! To govore vec više od 15 let. Vajka da ce k letu, a kanalizaciju nanke ne spominju. Kakovo vodo pijemo tu pored takoveh septickeh?", pita se 80-godišnja Valerija Tencic. Govori da su dvama domacinstvima na pocetku sela zimus cijevi puknule pa su nadležni u hipu intervenirali. Susjeda Andela Kokot vece je srece. Njen dio sela, naime, ima i vodovod i kanalizaciju. "Kanalizaciju su nan storili, a za vodu smo somi kopali i plotili cijevi", prisjeca se.

Knapic ukazuje da je opcina bogata vodom, a siromašna vodoopskrbom. "Sramim se da Kokoti, koji su starije naselje od Raše i leže na izvorima, nemaju vodu! Ne možemo projekte poput ovog te vodovoda za Ravni rješavati samo iz našeg proracuna: tražimo solidarnost drugih opcina, kao suosnivaca Vodovoda, i to u odredivanju vodoopskrbnih prioriteta te davanja suglasnosti za podizanje kredita toj tvrtki. Do lipnja iduce godine moramo Kokotima riješiti vodu, i to je amen!", kategorican je Knapic. On je, podsjetimo, još lani pokrenuo inicijativu izmjene zakona prema kojoj bi opcine dobivale 70 posto iznosa naknade od koncesije na izvore pitke vode, a ne samo 30, koliko im trenutno pripada.

Dino Škopac, direktor labinskog Vodovoda, na posljednjoj je sjednici Opcinskog vijeca izvijestio da je hidrostanica za Kokote vec osigurana te da se ceka gradevinska dozvola i rješavanje imovinskopravnih odnosa oko jedne parcele za postavljanje pola kilometra dugog cjevovoda. Kompletna investicija, koju ce servisirati Opcina i Vodovod, teška je oko milijun kuna.


Podijeli: Facebook Twiter