"Zec" na putu sanacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu dana nakon izbora novog Upravnog odbora i predsjednika (cak dva u godinu dana), lokalno Lovacko društvo «Zec» je, po ocjeni njegova sadašnjeg celnika Lenjina Rakovca, na putu sanacije i to uz plebiscitarnu podršku lovaca, istaknuo je Rakovac na konferenciji za novinare.

Društvo je 18. prosinca prošle godine predano na upravljanje novom predsjedniku, s nešto više od tisucu kuna na žiro racunu i više od 700.000 kuna obaveza, što je, po Rakovcevim rijecima, i bio razlog za provedene promjene. Najprije je napravio inventuru u društvu zbog izvanbilancnih obaveza, i to u atmosferi ozbiljno narušenih meduljudskih odnosa.

Novinare je zanimalo jesu li clanovi Upravnog odbora razgovarali o mogucem epilogu po žalbama bivšeg predsjednika Nina Ritoše, sada i bivšeg clana društva (iskljucili su ga temeljem prosudbe Disciplinskog suda). Rakovac i njegovi pomocnici smatraju da ni novo rješenje županijskog Ureda državne uprave ne može biti drugacije nego u njihovu korist, jer su postupili po savjetu pravnika. Buduci da predsjednik, koji je po statutu jedini mogao sazvati sjednicu Skupštine, to nije želio uciniti, natpolovicna vecina vijecnika tražila je od predsjednika da sazove sjednicu s predloženim dnevnim redom u odredenom roku, s napomenom da ce to oni uciniti ako se on ogluši. I to je na kraju ucinjeno.

Zanimalo nas je i zašto je bivši predsjednik ispao jedini krivac kad su mu clanovi dali povjerenje u dva mandata, a imali su obavezu kroz legitimna tijela društva nadgledati, odnosno kontrolirati njegov rad. Sladonja je rekao da ne krivi samo Ritošu, a Rakovac dodao da disciplinski postupci protiv ostalih clanova Upravnog i Nadzornog odbora nisu pokrenuti zato da se ne nastave tenzije medu clanovima. Na pitanje odakle im moralno pravo da iz županijskog i gradskog proracuna traže financijsku pomoc, nakon što su dozvolili da se nakupe dugovi, Sladonja je odgovorio da je rijec o sportsko-rekreacijskom društvu koje okuplja više od 270 ljudi, koji obavljaju i društveno koristan posao, pa je logicno da se javnim novcem pomogne njegovo preživljavanje.


Podijeli: Facebook Twiter