Zec: Crkva nije proizvodna djelatnost

Zgrada župnog ureda u Poreču (J. PREKALJ)
Zgrada župnog ureda u Poreču (J. PREKALJ)

Što je nagnalo porečkog župnika Željka Zeca da na ulazu u župni stan stavi natpis "Ovdje nije socijalna ustanova, niti banka!" doznali smo u telefonskom razgovoru sa župnikom koji je rekao kako smatra da to nije diskusija koja bi se trebala rješavati preko novina.

- Crkva nije proizvodna djelatnost i sredstva koja dobivamo su milodari koje daju vjernici i za koje smo odgovorni. Pružamo pomoć kad god možemo.

No, vjernici i župljani, ali i ostali dolaze tražiti pomoć i iz razloga koji nisu samo egzistencijalni, već zahtijevaju i pomoć za isplate režija ili kredita i traže sredstva za rješavanje životnih situacija iz kojih bi sami trebali naći izlaz. Kako sve to odgovorno postaviti prema milodarima koji ljudi daju za župne potrebe?, kaže župnik Zec.

Dodaje kako je natpis na župnom uredu možda iritantan, ali je odgovor na situaciju koja izmiče kontroli i koja premašuje njihove mogućnosti činjenja dobra. Župnik kaže da nikoga nisu željeli uvrijediti, nego dati do znanja da je ovo mjesto na koje se mora odgovorno doći.

- S obzirom na one koji su nas prozvali u javnosti na ovakav način, poručili bi da se prije ispita situacija, kako bi se moglo dati pravu mjeru napisanoj ili izrečenoj ocjeni, zaključio je Zec. (V. HABEREITER)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter