Ždrijeb: Modrima Porto, Dinamo (K) i Paris SG

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ždrijeb skupina Lige prvaka u Monte Carlu smjestio je Dinamo u skupinu A, spojivši ga s imenjakom iz Kijeva, Portom i Paris Saint-Germainom. Preciznije, to su u kasnim poslijepodnevnim satima četvrtka združenim naporom učinili umirovljeni nogometaši Fabio Cannavaro i Steve McManaman. Njih dvojica su na svečanosti u mondenoj kneževini imali ulogu pomoćnika glavnog tajnika UEFA-e Giannija Infantina koji je, po ustaljenom običaju, bio meštar ceremonije.

Ovakav ishod ždrijeba usmjerio je "modre" prema starim znancima iz Lige prvaka. U sezoni 1998/99 tadašnja Croatia susrela s Portom, također u skupini A. Štoviše, Portugalci su "modrima" ostali u jako lijepoj uspomeni. Naime, 4. studenog 1998. godine Croatia je golovima Mihaela Mikića, Tomislava Rukavine i Edina Mujčina nadvisila Porto (3:1), uknjiživši prvu pobjedu u Ligi prvaka.

Pet godina kasnije, nakon povratka starog imena kluba iz Maksimirske 128, u zadnjoj rundi kvalifikacija za Ligu prvaka Dinamov suparnik bio je imenjak iz Kijeva. Nakon poraza u glavnom gradu Ukrajine (1:3), "modri" su sanjali 2:0 na svom terenu. Rezultat su pogodili, ali pobjedu je odnio drugi Dinamo, onaj kijevski.

- Gledajući imena klubova, ova skupina ne izgleda atraktivno kao ona u kojoj je Dinamo završio prošle sezone. Međutim, to nikoga ne smije zavarati i navesti na pogrešan zaključak, jer ovo su vrlo kvalitetni klubovi - rekao je Čačić u startu.

Podsjećanje na prošlu sezonu Lige prvaka ne može proći bez ružnih uspomena. Uostalom, već i ptice na grani znaju da su se u konkurenciji Reala, Lyona i Ajaxa "modri" lani upisali u povijest kao klub s najgorim skorom u natjecanju po skupinama.

- Siguran sam da su si svi naši suparnici već upisali šest bodova protiv nas. Međutim, mislim da će ove godine to ići puno teže. Autsajderi smo, ali nećemo se predati, niti nikome priznati da je bolji dok to ne dokaže na terenu - dodao je maksimirski šef struke.

Glasovi uglednih sportskih novinara iz zemalja članica UEFA-e donijeli su Andresu Iniesti naslov najboljeg igrača u Europi za sezonu 2011/12. Španjolski virtuoz nagradu je dobio u Monte Carlu, odmah nakon ždrijeba skupina Lige prvaka. Na Iniestin konto stiglo je 19 glasova, a drugo mjesto su podijeli Leo Messi i Cristiano Ronaldo, s po 17 glasova.(Davor PETROVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter