Zdravstvo umreženo, pacijenti i dalje šeću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pacijent kojega je liječnik specijalist poslao na ultrazvuk ili CT ne može računati s elektronskim naručivanjem, već se na te pretrage mora naručiti sam. Do bolnice će morati osobno i ako se treba naručiti na kontrolu kod svog specijalista. Elektronsko naručivanje na bolničke preglede i pretrage, koje je početkom godine uvedeno u sve hrvatske bolnice, daleko je od razmjera koji bi pacijentima osigurali kompletnu uslugu naručivanja u ordinaciji obiteljskog liječnika.

Obiteljski liječnici iz svojih ambulanti pacijente klikom miša naručuju samo na prvi pregled specijalista, a od 1. veljače i na paletu od 18 dijagnostičkih pretraga, ali samo ukoliko su sami zaključili da takva pretraga pacijentu treba. U slučaju da je CT, ultrazvuk ili rendgen preporučio bolnički specijalist, pacijent ne može računati s e-naručivanjem, jer liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na takve pretrage - ne naručuju.

Interno bolničko naručivanje u praksi, međutim, uopće ne funkcionira, pa su pacijenti uglavnom i dalje osuđeni da s uputnicom sami hodaju od šaltera do šaltera. U Direkciji HZZO-a kažu da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti trenutno mogu naručivati za postupke koji se nalaze u katalogu pretraga, u kojem se nalazi ukupno 121 postupak. U slučaju da izabrani doktor traži kompletan pregled, daljnje pretrage u bolnici obavljaju se putem internih uputnica u bolnicama. Prema evidenciji na dan 5. veljače, svoje pacijente e-naručuje 54 posto obiteljskih liječnika, 12 posto ginekologa, 63 posto pedijatara i manje od dva posto stomatologa. (LJ. B. M./NL)


Podijeli: Facebook Twiter