Zdravstvo sve skuplje, usluga sve gora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Crvenom otoku (Sveti Andrija) počeo je 12. kongres obiteljskih doktora koji u suradnji s Istarskim domovima zdravlja i pod pokroviteljstvom poglavarstva Istarske županije organizira Hrvatsko društvo obiteljskih doktora hrvatskog liječničkog zbora (HDOD-HLZ). Kongres je otvorio predsjednik društva Bruno Mazzi koji je govorio i o važnosti planiranja i programiranja rada u obiteljskoj medicini, što je ujedno bila i jedna od glavnih tema kongresa.

- Već godinama su na snazi razni programi i planovi koji se ne mogu provoditi. Struku se pita za mišljenje, ali se ono potom ne uvaži. Sustav privatizacije je pogrešan korak jer dovodi i do sukoba interesa te stimulira nerad. Događa se apsurd da nam je zdravstvo sve skuplje, a usluga sve gora, rekao je Mazzi te je naglasio da se obiteljski doktor pretvara u administratora. Dok je obiteljski doktor nekada pokrivao i do 80 posto usluga, sada se sve svelo na 20 posto i mnoge pacijente doktori više i ne vide.

Mazzi je upozorio i na alarmantno stanje kada je riječ o broju pacijenata po ordinaciji. Idealan bi broj bio do 1.500 pacijenta, međutim postoje ordinacije koji pokrivaju i do šest tisuća. Da bi se postigao idealan broj, bilo bi potrebno uvesti novih 450 timova i izdvojiti dodatnih oko 170 milijuna kuna.

Željko Metelko, predsjednik HLZ-a, rekao je da je prošlost liječnika u Hrvatskoj nekada bila uzor cijelom svijetu, da je sadašnjost čudna, odnosno da je profitabilnost na prvom mjestu, a budućnost nejasna. Kongres će se okončati sutra okruglim stolom na temu "Nova organizacija hitne medicinske pomoći - racionalizacija ili rasap sustava?" (M. MEDIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter