Zdravstvo je danas važnije od vojske,to je obrana zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Reformski ciljevi su nam financijska konsolidacija bolničke zdravstvene zaštite, jačanje uloge primarne zaštite, veća uključenost pacijenata u brigu o vlastitom zdravlju te u konačnici da sustav zdravstva ne generira nove dugove.

Izlaskom iz državne riznice, novim modelom ugovaranja i upravljanja zdravstvenim sustavom spriječili smo kolaps zdravstvenog sustava i osigurali dostatna sredstva za jednaku zdravstvenu skrb za svakog osiguranika, bez obzira jesu li bogati ili siromašni, mladi ili stari, bez posezanja u džep pacijenata povećanjem participacije ili poskupljenjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Neće biti nikakve amerikanizacije hrvatskog javnozdravstvenog sustava, koji je dobar, kojeg i Europa prepoznaje kao uspješan model, poručio je jučer prim. Siniša Varga s govornice tečaja Mediji i zdravlje u Grožnjanu, ovog puta ne samo kao ministar zdravlja već kao predstavnik SDP-a.

Drugi dan tečaja, koji se održava u sklopu 22. motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja, ove godine pod nazivom "Ljevica, desnica, centralno…", bio je posvećen predstavljanju zdravstvenih programa političkih stranaka uoči predstojećih parlamentarnih izbora. Predstavnici svih stranaka slažu se da bi zdravstvo trebalo biti prioritetna predizborna tema - na tome se dobivaju izbori u Europi - te da oko tog pitanja treba postići politički konsenzus.

Kako vide aktualne probleme u zdravstvenom sustavu i kakva rješenja nude govorili su i autori zdravstvenih programa IDS-a, ORAH-a te Hrvatskih laburista-Stranke rada. Uz predsjednicu laburista Nansi Tireli, skupu je prisustvovao i predsjednik saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Željko Jovanović (SDP). Nije, međutim, bilo nikoga da predstavi HDZ-ov program. Organizatori kažu da se na njihove pozive iz najveće oporbene stranke ne odazivaju. To nije spriječilo Vargu da kaže koju o zdravstvenom modelu za koji se zauzima HDZ.

- Prema najavama iz medija, HDZ zagovara nizak standard zdravstvene zaštite a sve iznad toga bi se moralo nadoplaćivati, koliko tko može. To smatram nepotrebnim u Hrvatskoj. Prema takvom HDZ-ovom modelu, očekuju se suze ne samo pacijenata, nego i svih zaposlenih u zdravstvu, što će se dalekosežno odraziti i na zdravstveno stanje nacije, poručio je Varga. U ponedjeljak, dodao je, znat će se idu li nacrti novih zdravstvenih zakona u proceduru na Vladu.

- S obzirom na velik interes javnosti za diskusijom, razmišljamo produžiti javnu raspravu i zadovoljiti sve apetite za transparentnošću donošenja zakona. Nacrti će, ako idu u novu javnu raspravu, ići u obliku iskristaliziranom dosadašnjom raspravom. Nove zakonske odredbe poboljšat će dobar hrvatski zdravstveni sustav, zaključio je Varga.

Uvodničar doc. Aleksandar Džakula s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, naglasio je da dosadašnji predizborni programi političkih stranaka nisu prepoznali glavne probleme hrvatskog zdravstvenog sustava, a to su nedostatak analize i planiranja te socijalne determinante zdravlja u društvu u kojem raste socijalno ugrožena populacija.

- Zdravstvo je danas važnije nego vojska, to je obrana zemlje, time osiguravate društvo. Zdravstvena i socijalna politika su neodvojive. Zapadni zdravstveni sustavi govore o dobrobiti, društvu i skrbi, a mi u fokus stavljamo bolest, pojedinca i zdravstvene usluge, rekao je Džakula. (Duška PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 


Podijeli: Facebook Twiter