Zdravstvenom odgoju protivi se mali broj roditelja

Predavanja o zdravstvenom i spolnom odgoju u srednjim školama provodila su se i dosad (M. ANGELINI)
Predavanja o zdravstvenom i spolnom odgoju u srednjim školama provodila su se i dosad (M. ANGELINI)

Čak ni tijekom zimskih praznika nisu prestajali napadi na račun zdravstvenog odgoja, dapače, čak su i pojačani uoči Božića, dok istovremeno primjena ovog interdisciplinarnog predmeta koji je eksperimentalno uveden u škole tek treba početi.

- Ovo što se događa sve više sliči cirkusu! U drugi se plan stavlja da je ključno informirati mlade, naučiti ih odgovornom spolnom ponašanju i toleriranju osoba različite spolne orijentacije, komentirala je Ljiljana Meščić Blažević, pedagoginja u Strukovnoj školi u Puli.

U ovoj školi nikada nisu dvojili da je seksualnost bitna tema jer mladi nemaju ni bazično znanje o kontracepciji i reprodukciji. To su uvidjeli kada su 2005. godine zabilježili čak osam maloljetničkih trudnoća. Nakon toga su pedagoginja i psihologinja škole Davorka Glavina Stanković osmislile program seksualne edukacije koji otada provode, čime je ova škola postala pionir u Hrvatskoj. Iskustva su više nego pozitivna, do sada im se nitko nije požalio što djeca uče o spolnosti i svi su zadovoljni, učenici i roditelji, a isto Meščić Blažević očekuje i od zdravstvenog odgoja.

Po naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, osnovne i srednje škole dužne su do kraja godine tijekom satova razredne zajednice organizirati svih 10, odnosno 12 sati zdravstvenog odgoja. Neke će se teme i dalje obrađivati u sklopu predmeta kao što su priroda i društvo, biologija, psihologija…

Za teme kao što su ovisnosti i spolno prenosive bolesti većina će škola pozivati vanjske suradnike, zdravstvene djelatnike, kao što su to i dosad činile. Stoga ravnatelji u Istri napominju da teme koje će učenici sada sustavnije obrađivati nisu nikakva novost. No, zbog negativne slike koja se stvorila u javnosti oko ovog predmeta, pojedini roditelji pisanim su putem zatražili da se njihova djeca oslobode pohađanja satova razrednika kada se bude učilo o seksualnosti.

U Osnovnoj školi Veli Vrh oglasila su se tako četiri roditelja, a s pritužbama je upoznato i resorno ministarstvo, iz kojeg je stigao jasan odgovor - riječ je o obaveznom predmetu i za nedolazak na nastavu bit će primijenjeni isti kriteriji kao i za bilo koje druge školske sate.

- Zanemariv je broj roditelja koji se protive modulu o spolnosti, a primijetili smo da neki od njih nisu dobro informirani. Uvjereni su da djeca već u prvom i drugom razredu uče o seksualnosti, što nije istina. U našu školu već godinama dolaze predavači, zdravstveni djelatnici, koji mladima pružaju izvrsne prezentacije o spolnosti i promjenama koje se događaju u pubertetu.

Tako će biti i ubuduće, dakle stručnjaci će predavati ove teme, a ne razrednici. Primijetili smo da je i djeci lakše postavljati pitanja nekome izvana, kazala je ravnateljica ove škole Karmen Kranjec. (piše Maša JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter