Zdravstveno osiguranje i za kućne ljubimce

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

- Dva čišćenja protiv glista 150 kuna, dva cijepljenja protiv štenećaka oko 240 kuna, čipiranje i cijepljenje protiv bjesnoće još oko 250 kuna… Toliko košta obavezni tretman za pse do šest mjeseci, a zatim ih se svake godine treba redovito cijepiti protiv bjesnoće i čistiti protiv glista. To nekako uspiješ platiti, ali kad se pas razboli tada nastaje pravi problem, veli Goran Jović, vlasnik šteneta mješanke zlatnog retrivera i labradora Lu. Ima još jednog, starijeg psa, pit bulla, koji se kad je imao svega osam mjeseci razbolio i zamalo uginuo.

- Zbog teške crijevne viroze imao je danima proljev i povraćao, postao je sama kost i koža, mislili smo da neće izdržati. Tjedan dana dva puta dnevno vodio sam ga kod veterinara na infuzije. Srećom, bio je snažan i preživio je, ali sam na kraju liječenje platio više od 1.000 kuna, ispričao nam je Jović.

Baš zbog visokih troškova veterinarskih usluga u mnogim državama postoje zdravstvena osiguranja za kućne ljubimce ne bi li se olakšalo njihovim vlasnicima. Ta je praksa vrlo raširena u Velikoj Britaniji, gdje je četvrtina kućnih ljubimaca osigurana, dok su vlasnici u Švedskoj osigurali njih čak 50 posto.

No, u Hrvatskoj je zdravstveno osiguranje kućnih ljubimaca tek u začetku. Stoga većina vlasnika pasa i mačaka i dalje teško izlazi na kraj s rastućim cijenama veterinarskih usluga, posebice kada one iskaču izvan redovnih cijepljenja i čišćenja od parazita te se kod nekih težih operacija kreću od 1.000 do 6.000 kuna.

U tim se slučajevima postavlja pitanje na koji način platiti liječenje. Neki vlasnici koji u kućnom ljubimcu ne vide člana obitelji razmišljaju čak i o eutanaziji, dok je većina spremna učiniti sve da spasi život svome psu, mački, kuniću ili papigi, pa se zadužuju izvan svojih mogućnosti. Čipiranih pasa u Hrvatskoj je više od 350.000, broj mačaka zasigurno je i veći, dok se ukupan broj kućnih ljubimaca procjenjuje na dva milijuna pa je jasno da problem skupih liječenja pogađa veliki broj odgovornih građana koji svojim ljubimcima žele najbolje.

U zadnje vrijeme osiguravajuća društva prepoznaju potencijale takvog zdravstvenog osiguranja, posebice zato što je mogućih klijenata mnogo. U nas takve ili slične usluge nude četiri osiguravajuće kuće - Croatia osiguranje, Jadransko, Triglav i Allianz. (piše M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter