Zdravstvenim pripravnicima 1.600 kuna mjesečno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripravnici zdravstvenih struka ipak će moći svoj pripravnički staž obaviti u statusu tzv. Mrsićevih volontera, uz naknadu od 1.600 kuna mjesečno, doznaje se u Ministarstvu zdravlja. Prema novom pravilniku, kliničke bolnice su dobile odobrenje za primanje pripravnika na staž, uz obvezu plaćanja prijevoza i mirovinskog i zdravstvenog doprinosa.

Uz to bolnice će ovotjednim sporazumom ministara Rajka Ostojića i Miranda Mrsića dobiti mogućnost da interes za pripravnicima objave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) te u slučaju da ispunjavaju sve uvjete, moći će primiti pripravnike na staž uz obvezu plaćanja prijevoza, dok će trošak mirovinskog i zdravstvenog osiguranja pokriti HZZ. Više je bolnica u Hrvatskoj već raspisalo natječaje za primanje pripravnika u statusu volontera, a oni koji su već započeli stažirati u tom statusu, ne mogu računati na promjenu statusa u Mrsićevog volontera.

Definirano je također da će nakon sanacije županijskih bolnica i u tim ustanovama primati stažisti deficitarnih struka, i to uz naknadu koja će iznositi između 50 i 70 posto plaće. Dosadašnji je model jamčio 75 posto plaće pripravnicima u zdravstvu, što je u prosjeku iznosilo oko 4.000 kuna. (Lj. B. M./NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter