Zdravstveni turizam za produženje sezone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od petsto umirovljenika iz brojnih umirovljeničkih udruga čitave Istre te Trsta te još toliko mališana iz okolnih naselja, okupilo se u poznatom istarskom lječilištu u srcu Motovunske šume gdje je cjelodnevnim programom; Prvim sportskim igrama umirovljenika, dječjim programom i animacijama te čitavim nizom zabavnih sadržaja obilježen Dan Istarskih toplica i 22. obljetnica njihova djelovanja u sklopu Miamedica grupe i njihovog vlasnika Mirka Klimana.

U sklopu svečanosti otvorena je istarska konoba "Mirna" uređena u nekadašnjem skladišnom prostoru, gdje će gosti moći uživati u domaćim delicijama. Vrpcu su presjekli Franko Palma i Ivan Penić potpisnici kupoprodajnog ugovora kojim je turističko poduzeće Rivijera prodalo toplice Mirku Klimanu.

U lječilišnom kompleksu poznatom po prirodnoj ljekovitosti vode koja ih izdvaja od ostalih europskih termalnih izvora i svrstava na treće mjesto po kvaliteti vode i ljekovitosti, lani su otvorili obnovljeni ulazni hol i recepciju te spojni dio s prostorom terapije što je značilo dovršetak prve faze adaptacije ulaznog hola dok je u drugoj fazi, ova investicija zaokružena dovršetkom sustava grijanja i hlađenja, podsjetio je Mirko Kliman te najavio da namjerava i dalje investirati u razvoj lječilišnog kompleksa, među ostalim u pripremi je projekt koji se namjerava kandidirati na EU fondove, a kojim bi u Istarskim toplicama vjerojatno prvi u Hrvatskoj ponudili cjeloživotni smještaj, tzv. life care model, osobama starijim od 55 godina. Za te namjene postojećih 113 soba preuredilo bi se u 40-ak apartmana, a budući korisnici mogli bi koristiti postojeće resurse terapije

- Kandidiranjem projekata na EU fondove namjeravamo realizirati čitav niz razvojnih projekata, među ostalim uvesti nove metode terapije i dijagnostike, nabavom dijagnostičkih aparata za terapiju, rendgena, denziometra i opreme za dijagnostiku sportaša, a u planu je i pakirnica fanga, odnosno ljekovitog blata, najavio je Kliman.

Zdravstveni turizam je nešto što može produžiti turističku sezonu i Istarskim toplicama cilj je biti lider u tom turističkom segmentu Istarske županije.

- U ljetnoj turističkoj sezoni očekujemo povećanje broja noćenja, posebice u kolovozu. Uglavnom nam dolaze strani gosti, većinom Talijani, Slovenci i Austrijanci, istaknuo je ravnatelj Lječilišta Vedran Velenik. Kapacitet Istarskih toplica je 300 ležaja, lani je ostvareno 55.000 noćenja, a ove godine očekuje se barem tri, četiri posto više.

Dan Istarskih toplica koji je počeo u jutarnjim satima Prvim sportskim igrama umirovljenika koje su inicirali Mirko Kliman i Dario Šuran, predsjednik Podružnice Fažana Sindikata umirovljenika Hrvatske, privukao je brojne posjetitelje. Započeo je prigodnim nastupom zbora Zlatne godine. Umirovljenici su se okušali u pikadu, briškuli i trešeti, stolnom tenisu i šahu. Tijekom cijelog dana odvijao se dječji program i animacije, nastup vrtića i škola, aqua aerobic na vanjskom bazenu, edukativna predavanja i radionice te zabava uz Sandi & Saša band i večernji koncert Mladena Grdovića. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter