Zdravstveni turizam veliki je razvojni potencijal

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zdravstveni turizam veliki je razvojni potencijal. Duboko sam uvjeren da bi se pod krilom Ministarstva turizma puno bolje razvijao nego u Ministarstvu zdravlja. Puno bi se bolje strukturirao na tržištu i kao specifičan turistički proizvod mogao prodavati tijekom cijele godine". Poručio je to tehnički ministar turizma Anton Kliman koji je u povodu Međunarodnog dana fizikalne terapije, ujedno i Dana otvorenih vrata Lječilišta Istarske toplice obilježenog pod motom "Dodajte život godinama", u četvrtak obišao toplice poznate po termalnoj sumpornoj vodi, koja ih svrstava među prve tri u Europi.

- Ministarstvo turizma zna upravljati procesima u turizmu i daje 20 posto BDP-a. Vjerujem i da će naša cro kartica biti dijelom usmjerena na zdravstveni turizam, dakle na kontinent, istaknuo je  ministar Kliman. Također je naglasio da su Istarske toplice jedinstveni objekt ne samo na području Istarske županije već i šire te ga tako treba i vrednovati.

Nedavno je obilježen dovršetak prve faze adaptacije ulaznog hola lječilišnog kompleksa u srcu Motovunske šume, a vlasnik Istarskih toplica Mirko Kliman najavio je i novi projekt kojim bi u Istarskim toplicama vjerojatno prvi u Hrvatskoj ponudili cjeloživotni smještaj, tzv. life care model, osobama starijim od 55 godina. Za te namjene postojećih 113 soba preuredilo bi se u 40-tak apartmana, a budući korisnici mogli bi koristiti postojeće resurse terapije.

- Želimo biti primjer izvrsnosti u zdravstvenom turizmu kao segmentu koji može produžiti turističku sezonu, poručio je ravnatelj Lječilišta Vedran Velenik. Pozvao je Općinu Oprtalj, Istarsku županiju i resorna ministarstva, da toplicama daju vjetar u leđa, uvaže njene posebnosti i da iduće godine zajedno naprave vidan iskorak u razvoju zdravstvenog turizma.

Oprtaljski načelnik Aleksander Krt naglasio je da je na oprtaljskom području od početka godine do danas ostvareno 45.000 do 50.000 noćenja od toga je sigurno 85 posto ostvareno upravo u Istarskim toplicama, što su velike brojke za jednu malu općinu poput oprtaljske.- Unutrašnja Istra je veliki potencijal u turističkom razvoju, a posebice ovo područje sa termalnim vodama, poručio je Krt. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter