Zdravstveni turizam u rovinjskoj bolnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravstveni turizam tema je dvodnevnog savjetovanja koje je u Porecu okupilo predstavnike Istarske županije te predstavnike zdravstvenih agencija iz Austrije i Europskom zdravstvenom agencijom. Izostao je ocekivani dolazak predstavnika Ministarstva zdravstva.

- Ovaj je kongres sazvan u svijetlu potrebe izgradnje nove bolnice u Puli, rješavanja statusa rovinjske bolnice, statusa našeg turizma koji želi napraviti korak naprijed prema zdravstvenom turizmu. Rovinjska je bolnica zbog svoje lokacije neiskorišten biser. Zato ovdje razgovaramo sa Europskom zdravstvenom agencijom kojoj cemo ponuditi suradnju na obnovi rovinjske bolnice. Ona nikako ne smije izaci iz sfere zdravstva i želimo da to bude bolnica u javnom sektoru, dakle na usluzi i svim gradanima, rekao je župan Ivan Jakovcic.

Izmedu ostalog mogao se cuti i prijedlog Aloisa Machaleka, glavnog tajnika Europske zdravstvene agencije prema kojem bi se rovinjska ortopedska bolnica mogla djelomicno namijeniti u centar za mentalno zdravlje. Njemacko zdravstveno osiguranje zainteresirano je za centar u kojem ce se provoditi antistres programi. Razgovaralo se nadalje i o mogucnostima otvaranja centra tradicionalne kineske medicine u Puli opet kao dio preventivnog zdravstvenog programa. Zdravstveni turizam usmjeren je na rehabilitacijske i preventivne programe.

Prema mišljenju župana uz dodatno ulaganje u zdravstvo Istra može stvoriti vrhunski turizam. Ujedno bi se produžila turisticka sezona, pa primjerice Porec ne bi bio prazan kao što je to danas.


Podijeli: Facebook Twiter