Zdravstveni turizam u netaknutoj prirodi, uz razvijene outdoor, kulturne i gourmet usluge

David Matošević (lijevo) (D. ŠTIFANIĆ)
David Matošević (lijevo) (D. ŠTIFANIĆ)

Hrvatska turistička zajednica sredinom lipnja otvorila je prijave za izbor destinacije godine, u sklopu projekta "Godišnje hrvatske turističke nagrade". Sukladno bodovanju i kriterijima, destinacija Buzet jedan je od finalista unutar potkategorije "Najuspješnija destinacija turizma zdravlja". Turistička zajednica Buzeta će zajedno s drugim finalistima prezentaciju destinacije održati 12. rujna u hotelu Stara Lika u Gospiću, pred predstavnicima Ministarstva turizma, HTZ-a, HGK-a, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Sveučilišta u Dubrovniku te predstavnika marketinških agencija.

Istarske toplice i istarska sahara

Pri ocjenjivanju poseban će naglasak biti na novim dostignućima u destinaciji u ovoj godini, odnosno na postignutim iskoracima u destinacijskoj ponudi.

- Već sam ulazak u finale je još jedno u nizu priznanja koje dobivamo za turističke rezultate, a koji su, iako skromni u usporedbi s nekim većim sredinama, za nas vrlo značajni. Drago nam je da je turizam sve značajnija grana gospodarskih aktivnosti na buzetskom području, prvenstveno stoga što se bazira na malim iznajmljivačima, malim smještajnim kapacitetima, a ne na velikim hotelskim kompleksima. Turistička zajednica i kroz promociju novih programa i sadržaja, podržava uvođenje novih vrsta turističkih proizvoda kojima privatni sektor značajno doprinosi buzetskoj turističkoj priči, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić, ujedno i predsjednik buzetskog TZ-a.

Motiv i baza kandidature, kaže Žulić, su krajolik i netaknuta priroda kao i neke od usluga koje doprinose tome da Buzet postane prije svega destinacija doživljaja, uz neke određene sadržaje, prije svega u sklopu turizma rekreacije, namijenjene pobornicima zdravog života koji žele provoditi vrijeme u prirodi. Uz gastro i eno ponudu koja se bazira na prirodnim resursima, tartufima, gljivama, šparogama, mesu divljači, maslinovom ulju, domaćem brašnu, začinskom bilju, na proizvodima lokalnih proizvođača te zdravoj, domaćoj hrani kao i domaćim vinima i ljekovitim žesticama, boduje se i kulturna i tradicijska baština, a svakako doprinosi i blizina Istarskih toplica, lječilišnog kompleksa poznatog po prirodnoj ljekovitoj vodi. U Buzetu je privatna stomatološka ordinacija kao i privatna ordinacija otorinolaringologije te estetske medicine.

Sjever Istre obiluje kulturnim i prirodnim atrakcijama. Primjerice, kroz Kotle protječe rijeka, padajući u slapovima preko stijena dubi u kamene kotlaste udubine. Tu je i "istarska sahara" - Piski, laporaste površine bez raslinja na obroncima ispod sela Prodani i Krušvari.

Atraktivni u pred i posezoni

Brojni događaji, manifestacije i zabava mamac su za turiste, a sportovi kojima se posjetitelji mogu baviti u sklopu projekta "Buzet outdoor" su pješačenje, trekking, biciklizam, letenje, penjanje, outdoor fitness te ribolov, motocross i vožnja džipovima. Upravo zahvaljujući brojnim outdoor aktivnostima, buzetsko područje je jako posjećeno u vrijeme pred i posezone. Uređen je i pustolovni park u kanjonu rijeke Mirne uz pješačku stazu "Sedam slapova". Buzetski TZ u segmentu razvoja proizvoda jasno je definirao kulturne proizvode, glagoljicu i srednjovjekovne gradiće, Buzet outdoor i gourmet s naglaskom na tartufima, kao proizvode na kojima Buzet gradi svoju konkurentnost na turističkom tržištu, a ova tri segmenta turizma trebao bi objedinjavati upravo vitality turizam. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter