Zdravstveni turizam može produžiti turističku sezonu

Nedaleko od wellnessa uredit će se vanjsko kupalište (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Nedaleko od wellnessa uredit će se vanjsko kupalište (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Prije dvadeset godina od porečke Riviere kupio je Istarske toplice, a od tada, uključujući kupnju lječilišta, njegovu temeljitu obnovu i izgradnju novih sadržaja, wellnessa i poliklinike Sv. Stjepan, povratnik iz Švedske Mirko Kliman u njih je uložio ukupno 16,5 milijuna eura. Proteklog vikenda prigodnom svečanošću obilježio je dvadeset godina poslovanja u Istarskim toplicama.

Rođen je u Istri, a u Švedsku je iz otišao 1964. godine, gdje se bavio zdravstvom i socijalnom skrbi. Izbor za njegovu povratničku investiciju, kaže Kliman, posve slučajno je pao na toplice poznate po termalnoj sumpornoj vodi, koja ih svrstava među prve tri u Europi. Najstarijoj sestri, sa svoja dva brata, odlučio je za rođendan darovati dva tjedna terapije u Istarskim toplicama. Doznao je da su pred zatvaranjem i da porečka Riviera planira privatizaciju, jer im toplice stvaraju gubitak.

Lječilišni turizam

Lječilište je prvo uzeo u najam, a potom ga kupio, pa novi vlasnik postaje Miamedica Istra, u stopostotnom vlasništvu Miamedice iz Švedske. Toplice postaju prvo privatno lječilište u Hrvatskoj.

- Kada sam preuzeo toplice, bile su u derutnom stanju i pred zatvaranjem, s 95 zaposlenih i petnaest gostiju. Postupno sam ih obnavljao i uvodio nove sadržaje, a namjeravam i dalje ulagati. Zaposlili smo mladu ekonomisticu koja radi specijalno na kandidiranju projekta na EU fondove i nadam se da ćemo europskim sredstvima realizirati 11,1 milijuna eura novih investicija. Od toga čak pet milijuna otpada na vanjsko kupalište, buzetsku rivijeru, projekt kojeg bi realizirali u suradnji s Gradom Buzetom, Općinom Oprtalj, Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama.

Cilj je ponovno urediti jezero nedaleko od wellnessa, koje je postojalo sve do početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je zatrpano, istaknuo je vlasnik lječilišta Mirko Kliman.

Uložit će se i u nove metode terapije, razne aparature i instrumente, adaptaciju recepcije i ulaznog hola, polivalentnu dvoranu. Dio postojećeg hotela koji nije renoviran, prenamijenio bi se za 40 apartmana za starije osobe koje bi tu živjeli na duže vrijeme.

- Taj projekt kandidirat ćemo na natječaj koji će se uskoro raspisati i postoje velike mogućnosti da ga dobijemo, jer je projektna dokumentacija gotova, optimističan je Kliman.

Kuriozitet za Istru je taj što lječilište radi tijekom cijele godine. Zdravstveni turizam je nešto što može produžiti turističku sezonu. Popunjenost kapaciteta kreće se oko 60 posto, podjednako nam dolaze domaći i strani gostiju, s time da stranci prevladavaju u ljetnim terminima.

Nova ulaganja

- Strateški cilj nam je povećati udio stranih gostiju ne zanemarujući domaće stanovništvo za koje smo pripremili i posebne pakete, rekao je ravnatelj Lječilišta Vedran Velenik.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, koji je prisustvovao svečanosti, naglasio je da iako od preustroja jedinica lokalne samouprave početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, Istarske toplice više nisu na buzetskom području, zasigurno su značajan čimbenik u turističkoj ponudi čitavog kraja.

- Zajedno s privatnim smještajem, gastronomskom i rekreativnom ponudom, Istarske toplice mogu biti nadogradnja vitality turizma, turizma zdravlja, života i ugodnog življenja, rekao je Žulić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter