Zdravstveni odgoj - tenzije se ne smiruju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar Jovanović nije smio donijeti odluku o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja u škole dok nije dobio prethodno mišljenje Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, a to što vijeće nije bilo konstituirano prije te odluke, ministrov je problem, rekao nam je jedan od sudaca Ustavnog suda koji ne želi javno polemizirati s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem oko odluke Ustavnog suda o kurikulumu zdravstvenog odgoja.

Nacionalno vijeće imenovano je odlukom Sabora 14. prosinca 2012. godine, a ministar je spornu odluku donio 31. siječnja 2013. godine. Više je nego jasno da je to tijelo već bilo osnovano, a ministar je trebao čekati mišljenje Vijeća prije nego donese odluku o uvođenju kurikuluma, smatraju u Ustavnom sudu.  

- Nacionalno vijeće odlučit će hoće li samo reći svoje mišljenje o kurikulumu, ali očekujem da će nas ministar nešto pitati kao svoje savjetodavno tijelo. Mislim da treba stati, predahnuti i ne likovati, već naći načina za pomake i omekšati stavove, rekla nam je predsjednica Nacionalnog vijeća, Jasna Krstović. Bilo bi, smatra, vrlo loše da Vijeće sada dobije ulogu arbitra ili instrumenta za zauzimanje strana. Što se samog kurikuluma tiče, on je po njenom sudu, sadržajno dobar i građanska Hrvatska ga treba.

Smirivanje tenzija međutim nije na vidiku. Udruga Nastavnici organizirano objavila je jučer kako neće sudjelovati u javnoj raspravi o Kurikulumu zdravstvenog odgoja.

- Zdravstveni odgoj nije posljednja linija obrane građanskog i sekularnog društva i neće proizvesti efekt kakav se očekuje. Riječ je o kozmetičkom zahvatu koji neće promijeniti činjenicu da je obrazovni sustav zastario, neefikasan, birokratiziran i ne daje rezultate, pa ni učenike neće naučiti toleranciji i seksualnoj odgovornosti, poručuju iz udruge Nastavnici organizirano.

Odluku Ustavnog suda neuvjerljivom je ocijenila Udruga David jer je, kako ističu, "ostavljen prostor objema stranama u sporu da imaju pravo". U Forumu za slobodu odgoja pitaju se hoće li se Ustavni sud na isti način baviti procedurom donošenja svih predmeta u školama o kojima se nije javno raspravljalo. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter