Zdravstveni odgoj - tenzije oko seksualnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trebalo je proći gotovo desetljeće od prvih najava da se u hrvatske učionice ove godine uvede program zdravstvenog odgoja, ali ni nakon toga nisu prestale tenzije oko njegova dijela koji se odnosi na seksualnost. Posljednja u nizu prosvjedovala je građanska inicijativa mladih Nepomireni, poznata po maskoti medi kentauru, a koja smatra da škola nije mjesto gdje će mladi učiti o spolnosti. Slično smatraju i u brojnim drugim prokatoličkim udrugama i konzervativne stranke koje iz nastavnog sadržaja žele izbaciti svaku temu o seksu, kontracepciji, a posebice o homoseksualnosti. Pritom koriste takve skandalozne izjave protiv seksualnih manjina i svih "različitih" da već ulaze u krivičnu sferu ponašanja, budući da zakon brani svaki oblik diskriminacije.

Postavlja se pitanje jesu li ovi dušobrižnici uopće pročitali kurikulum zdravstvenog odgoja ili su ga čim su naišli na riječ masturbacija smjesta zatvorili jer su se bojali da će samo od čitanja oslijepiti. Znaju li da žive u stoljeću informatizacije gdje djeca još u najranijoj dobi dolaze u doticaj s ovim, po njima nepoćudnim temama te da mladi u Hrvatskoj u prosjeku već kao 16-godišnjaci stupaju u prve spolne odnose. Problem je što većina tinejdžera vjeruje da o seksu zna sve, da bi zatim istraživanja pokazala da je znanje o spolno prenosivim bolestima, rizicima i kontracepciji naših srednjoškolaca daleko ispod razine vršnjaka u zapadnoj i sjevernoj Europi.

U međuvremenu jedna škola u Hrvatskoj već godinama provodi program seksualne edukacije - Strukovna škola u Puli. Nakon što su 2005. godine imali čak osam maloljetničkih trudnoća, pedagoginja Ljiljana Meščić Blažević i psihologinja Davorka Glavina Stanković shvatile su da je nešto potrebno hitno učiniti. Stoga su osmislile program za učenike prvih razreda u trajanju od 12 sati koji je uz podršku ravnatelja Ante Babića startao 2006. godine.

- Naš je osnovni zadatak povećati informiranost mladih, pružiti im točne i znanstveno provjerene informacije vezano za ljudsku spolnost te razvijati sposobnost odgovornog ponašanja i odlučivanja. Do sada niti jedan roditelj nije bio protiv ovog programa i niti jedan učenik nije izjavio da ga ne bi želio slušati, kazala je pedagoginja Meščić Blažević.

Što se tiče zdravstvenog odgoja, koji je ove godine eksperimentalno uveden u škole, kaže da je dio koji se bavi spolnošću vrlo sličan njihovom, samo što je nešto širi jer se obrađuje kroz nastavne programe osnovne i srednje škole.

- U njemu se nalaze teme o spolno-rodnoj ravnopravnosti, odgovornom spolnom ponašanju i toleriranju osoba različite spolne orijentacije, a upravo se protiv toga najviše bune protivnici zdravstvenog odgoja. Cilj tih tema je povećati informiranost mladih vezano za ljudsku seksualnost i razvijanje pozitivnih stavova te ih senzibilizirati na različitost i u tome ne vidim ništa loše. Program smo nedavno prezentirali na nastavničkom vijeću i nitko od nastavnika nije izrazio nezadovoljstvo, dapače, komentirali su da će se končano nešto korisno raditi na satovima razrednika, zaključila je pedagoginja škole. (Maša JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter