Zdravstveni odgoj od jeseni u školama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zašto nam treba zdravstveni odgoj" bila je tema predavanja koje je u petak u Grožnjanu održao Željko Jovanovic, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, u sklopu tecaja pod nazivom "Mediji i zdravlje" i dvodnevne Motovunske ljetne škole unapredenja zdravlja.

Ministar je podsjetio na posljednju anketu o zdravstvenom ponašanju ucenika osnovnih i srednjih škola, koja je pokazala da su ucenici u Hrvatskoj po debljini na sedmom mjestu u Europi. Istraživanje je pokazalo da naši ucenici u pravilu nikada ne jedu voce i povrce, da svaki peti puši, da svaki peti ne pere zube,te da su skloni konzumiranju alkohola više nego njihovi vršnjaci u Europi.

- Zakazala je edukacija u školama, u obitelji. Pa stoga kad odgovaramo na pitanje zašto je potrebna zdravstvena edukacija u osnovnim školama, kažemo da je potrebna da bismo omogucili našoj djeci da žive duže i kvalitetnije, a da preveniramo debljinu, šecernu bolest, da omogucimo kvalitetniju zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju bolesti ovisnosti i da kroz zdravstveni odgoj omogucimo usvajanje najbitnijih znanja vezanih za odgovorno spolno ponašanje, prevenciju spolno prenosivih bolesti i rane trudnoce, rekao je ministar.

- Takoder, mislimo da cemo kroz zdravstvenu edukaciju osigurati i prevenciju nasilja. Uz zdravstveni, od ove jeseni u školama krece i gradanski odgoj, koji u svojim programima ima naglasak na usvajanju znanja i stavova mladih, a koji ce omoguciti prevenciju nasilja, prevenciju diskriminacije po svim osnovama, ali, naravno, i prevenciju korupcije kao jednog od karcinoma društva, dodao je.

- Gradanski odgoj ce od iduce jeseni biti 35 sati ukljucen u nastavu u prvih šest razreda, u sedmom i osmom razredu bio bi izborni predmet, te u prvom i drugom razredu srednje škole obvezni. Zdravstveni odgoj ici ce kao modularni oblik nastave, gdje ce se dio sadržaja odvijati kroz predmete biologiju, tjelesnu i zdravstvenu kulturu te satove razredne zajednice. Moduli ce biti kako zdravo živjeti, prevencija bolesti ovisnosti, prevencija spolno prenosivih bolesti, a do kraja ovog mandata to bi bilo uvedeno u sve škole kao obvezni predmet, zakljucio je Jovanovic. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter