Zdravstveni odgoj na Ustavnom sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ustavni sud sutra bi trebao odlučiti o ustavnosti odluke o uvođenju spolnog odgoja u osnovne i srednje škole, koja se od kraja prošle godine našla na meti žestokih kritika Crkve, srodnih udruga i konzervativnih stranka.

Udruge GROZD i Reforma, HSP i dvojica građana zatražili su ukidanje odluka o uvođenju kurikuluma, po kojoj učenici od ove školske godine imaju zdravstveni odgoj, uključujući i njegov 4. modul koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te spolno odgovornom ponašanju.

Predlagatelji su zatražili ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom.

Smatraju da su odlukom povrijeđeni i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta. Pritom ukazuju na šest presuda Europskoga suda za ljudska prava, među kojima je i presuda "Campbell i Cosans protiv Ujedinjenog Kraljevstva" iz 1982. po kojoj je država obvezna poštovati uvjerenja roditelja u kontekstu obrazovanja njihove djece, te presuda "Lautsi i dr. protiv Italije" iz 2011., a riječ je o sporu o "raspelima u javnim prostorima", po kojoj se država treba suzdržati od promocije ateizma.

No, drugi europski slučajevi, upozorava pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, govore da pravo na odgoj vlastite djece nije nepovredivo jer je, primjerice u predmetu "Dojan i drugi protiv Njemačke" iz 2011. Europski sud odbacio tužbe petero bračnih parova iz Evangeličke baptističke crkve koji su novčano kažnjeni zbog odbijanja slanja djece na nastavu spolnog odgoja.

Pravobraniteljica je početkom godine ocijenila da nijedan dio spornog modula nije suprotan ustavnopravnom poretku niti međunarodnom i nacionalnom antidiskriminacijskom zakonodavstvu.

Ministru znanosti i obrazovanja Željku Jovanoviću stranke koje njeguju tradicionalne kršćanske vrijednosti, Katolička crkva i udruge bliske njezinu nauku zamjeraju izostanak javne rasprave o programu spolnog odgoja.

Ministar je pak u više navrata odbacio tvrdnje da zdravstveni odgoj u školama krši ustavno pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim svjetonazorom, ustvrdivši da je riječ o "neistinama i dezinformacijama koje zlonamjerno i neodgovorno šire pojedine udruge".

Polemika o spolnom odgoju kulminirala je krajem siječnja, kada je na poziv katoličkih udruga u Hrvatskoj boravila američka publicistkinja i protivnica liberalnog seksualnog odgoja Judith Reisman, što je izazvalo ogroman interes podijeljene javnosti. Reisman je pritom jednog od autora 4. modula Aleksandra Štulhofera optužila da je u svom radu surađivao s pedofilima te najavila tužbu protiv hrvatskih medija tvrdeći da su je oklevetali. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter