Zdravstveni FBI ministra Milinovica krece u akciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjesto dosadašnjih lijecnickih povjerenstava, strucno-medicinsko vještacenje prava na duža bolovanja, zdravstvenu njegu u kuci, ortopedska pomagala i druga prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u narednih mjesec dana pocet ce obavljati ovlašteni doktori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prema novom pravilniku, koji regulira ovlasti i nacin rada ovlaštenih doktora, lijecnicka povjerenstva podrucnih ureda HZZO-a prestaju postojati, a lijecnici koji su sjedili u tim povjerenstvima postat ce ovlašteni doktori HZZO-a i krenuti na teren. Tako ce, umjesto da pacijenti dolaze k njima, ovlašteni doktori obilaziti ordinacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i tamo na mjestu obavljati svoj posao.

Na taj nacin, kažu u HZZO-u, osigurat ce se bolja operativnost i olakšati komunikacija izmedu izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i ovlaštenog doktora zavoda. Buduci da ce ovlaštenim doktorima biti dostupnija sva medicinska dokumentacija i zdravstveni karton pacijenta, a ne samo ono što pacijent donese na povjerenstvo, u HZZO-u ocekuju ubrzanje procedure medicinskog vještacenja. Isticu, osim toga, da ce na dobrobiti biti i pacijenti, koji više nece morati satima cekati na pregled u prostorijama HZZO-a.

Odobrenje za produljenje bolovanja ili druga prava ovlašteni ce doktor izdavati na osnovi medicinske dokumentacije, a novi pravilnik kaže da ce moci i pregledati pacijenta ako ocijeni da je to nužno za utvrdivanje objektivne dijagnoze i zdravstvenog stanja. Ovlašteni doktor imat ce pravo i prije propisanog roka utvrdivati postojanje medicinske indikacije za daljnje korištenje bolovanja ili drugog prava i prekinuti bolovanje ako ono nije medicinski opravdano.

Iako uvodenje ovlaštenih doktora izgleda kao jacanje HZZO-ovog odreda za kontrolu bolovanja, u HZZO-u tvrde da to nije njihova uloga te da ce zapravo obavljati isti posao kao i dosad, samo na jednostavniji nacin. I lijecnicka su povjerenstva dosad služila kontroli opravdanosti bolovanja, kao i opravdanosti korištenja drugih prava iz zdravstvenog osiguranja.


Podijeli: Facebook Twiter