Zdravstvena i mirovinska reforma neprihvatljive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata Mladen Novosel i Krešimir Sever poručili su u petak da nikako ne mogu prihvatiti program reformi koji je Vlada jučer usvojila na sjednici, a koji će do kraja mjeseca uputiti Europskoj komisiji – jer to nisu reforme o kojima su slušali u kampanji prije, za vrijeme i nakon izbora.

»Naslušali smo se jednu riječ u svim tim kampanjama i razgovorima, a to je – reforme. Sto dana od formiranja Vlade usvojen je paket reformi koje bi trebali poslati Europskoj komisiji. Radi se o paketu reformi koje nisu one o kojima smo slušali u predizbornoj kampanji i poslije izbora«, rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel na događaju »Praznik rada u Tvornici« koji je taj sindikat organizirao u sklopu obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. maja.

O mjerama su, kaže Novosel, čuli iz medija, a iako je, dodao je, premijer Tihomir Orešković napominjao da će sa socijalnim partnerima imati kvalitetan socijalni dijalog, socijalni partneri su imali mogućnost samo jedan mali dio tih reformi dobiti, ne na uvid, već kroz informaciju kroz pet sastanaka s Vladom.

»Izašao je dokument na 127 stranica koji ne samo da nisu vidjeli socijalni partneri, već ni pojedini ministri, a pogotovo članovi vladajuće koalicije. I onda se očekuje od socijalnih partnera da podržimo paket. Pa ne možemo ga podržati«, poručio je čelnik SSSH-a.

Kaže kako nisu bili uključeni u izradu, a čak i onaj dio u koji su bili uključeni, ništa od niza prijedloga i primjedbi koje su iznijeli nije bilo prihvaćeno.

»Kako prihvatiti mjere gdje se kroz zdravstveni sustav ima za cilj zavući ruke u džepove hrvatskih građana, pogotovo onih siromašnijih. Preostat će da će oni koji mogu platiti svoje liječenje imati šanse biti zdravi, a oni koji neće moći platiti morat će se pomiriti s time da im jedino Bog može pomoći. To nije i ne može biti cilj zdravstvene reforme«, ustvrdio je.

Pozvao je i one koji rade na reformama da obiđu gradilišta i tvornice i pokušaju pronaći radnika sa 65 godina. »Neće ih naći jer su ili prethodno dobili otkaz ili su morali otići u invalidsku mirovinu«, dodao je Novosel.

»Doista bih volio da ova Vlada nakon početnih koraka shvati da ne može ići u pravcu ka kapitalu, profitu i doista bismo željeli kroz socijalnih dijalog izraditi zakone po mjeri čovjeka«, naglasio je, najavivši da će u suprotnome sindikati poduzimati daljnje akcije.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever također je kritizirao Vladine reforme, posebno mirovinsku i zdravstvenu reformu.

»Čini mi se da će rezultat ovih reformi biti lomljenje hrvatskih građana. To što se trenutno najavljuje, u jednom dijelu ima pozitivnih dijelova, no ono što ne možemo podržati su reforme vezane uz izmjenu mirovinskog i zdravstvenog sustava«, naglasio je.

Upozorio je da je u vremenu u kojem je nezaposlenost mladih dvostruko veća od nezaposlenosti u EU, u uvjetima u kojima mladi masovno napuštaju Hrvatsku, gdje ih se 71 posto anketiranih izjasnilo da poslije završenog obrazovanja namjeravaju napustiti Hrvatsku – produživati rok za odlazak u mirovinu i skraćivati prijelazno razdoblje predstavlja dodatni udar na generacije koje bi trebale raditi.

»Nikako ne možemo podržati ove promjene vezane uz skraćivanje prijelaznog razdoblja, ponajprije kod izjednačavanja žena i muškaraca na 65 godina starosti i ubrzavanje produljenja starosne mirovine do 67 godina starosti«, poručio je Sever.

Vezano za reformu zdravstvenog sustava, kazao je da u uvjetima u kojima netko poskupljuje participaciju i to za 50 posto, izravno prisiljava sve veći broj ljudi da se upisuju u dopunsko zdravstveno osiguranje koje će pri tome poskupjeti za 19 kuna.

»Imat ćemo situaciju da će dio mlade populacije bježati prema privatnim osiguravateljima koji nude povoljnije police dok ih za starije ne nude ili su skuplje. U tim uvjetima će se seliti sustav na način da će se stariji osiguravati više-manje u državnom sustavu i bit će prisiljeni plaćati skuplje police, a mladi će bježati prema jeftinijem, što će povratno biti udar na taj isti sustav koji će u nastavku morati dalje poskupljivati. Država će se na kraju i izmaknuti iz dopunskog osiguranja i sve će ostati na privatnicima«, kazao je čelnik NHS-a.

Komentirao je i dvije povorke za Međunarodnik praznik rada 1. svibnja – ona koju organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pod geslom »Ljude ispred profita«, i ona u organizaciji sindikata Tehnos i još nekoliko sindikata i udruga pod nazivom »Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor«, rekavši da se ne radi o svađi.

»Ne radi se o svađi već o tome da će se s dvije strane krenuti, a poruka je ista – nezadovoljni smo sustavom«, kazao je.

Na događaju u Tvornici je dodijeljena i nagrada SSSH »Srce sindikalne solidarnosti« istaknutim borcima za radnička prava, te nagrade autorima najuspjelijih idejnih rješenja dospjelih na natječaj SSSH i Sekcije mladih SSSH za izradu prvomajskog plakata.

Ujutro su u spomen na poginule hrvatske branitelje, predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata Novosel i Sever položili vijenac i zapalili svijeću kod središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. (HINA)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter