Zdravlje na hrvatski nacin postaje privilegija bogatih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je dozvolila monopol privatnika u jednoj dijagnostickoj pretrazi. Hrvatsko zdravstvo zahvaljujuci nesposobnom ministru zdravstva Milinovicu, njegovom prethodniku Nevenu Ljubicicu i vodecim ljudima HZZO-a, polako, ali sigurno ide u smjeru privatizacije, a pojedinci iz toga izvlace ogromnu korist", istaknuo je prim. dr. Matko Županic, clan Predsjedništva HNS-a, na konferenciji za novinare u Buzetu.

Svoje tvrdnje da je pretakanje zdravstvenog novca privatnim ustanovama najsigurniji put devastacije javnog zdravstva te da zdravlje na hrvatski nacin postaje privilegija bogatih i mocnih, Županic je potkrijepio primjerom privatne poliklinike Medikol u formalnom vlasništvu obitelji Rajkovic iz Cakovca. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu izmedu Medikola i Ministarstva zdravstva sklopljen je u studenom 2007. godine.

Medikol se obvezao nabaviti pet PET/CT uredaja, dva za Zagreb te po jedan u Rijeku, Split i Osijek. Uredaji su u vlasništvu Medikola, montirani u klinickim centrima, dosad njih tri, pacijente za skupe pretrage osiguravaju bolnice, a pretrage placa HZZO.

"Stvarno sjajna pozicija na tržištu bez konkurencije. Iz blagajne HZZO-a 2007. godine Medikolu je za pretrage isplaceno tri milijuna kuna. U prvoj godini mandata Milinovica, 2008. godine, 42 milijuna, 2009. godine 76 milijuna, a lani rekordnih 110 milijuna, a HZZO navodno duguje Medikolu još 40 milijuna kuna. Medikol je lani zapoceo graditi novu polikliniku u Zagrebu vrijednu 370 milijuna kuna. Financirat ce se sredstvima komercijalnih banaka, ali je valjda svakom jasno da su bankama garancija i prethodno potpisani ugovori s resornim ministarstvom i HZZO-om", istaknuo je Županic.

HNS je, rekao je Županic, svjestan cinjenice da ce daljnjom privatizacijom zdravstva na ovakav nacin doci do urušavanja javnog zdravstva. Nemogucnost pružanja odgovarajuce medicinske pomoci svima kojima je potrebna, dovest ce do velikih razlika u najosjetljivijoj domeni ljudske egzistencije - u pravu na život. Kvalitetno ce se moci lijeciti samo oni koji budu imali novca, najveci dio hrvatskih gradana lijecit ce se u devastiranim državnim bolnicama, dok ce najkvalitetniji kadrovi odlaziti u privatne zdravstvene ustanove.

"Odgovornost za ovakvo stanje snosi Vlada i resorno ministarstvo. Milinovic odgovornost svaljuje na prethodnike cime pokušava skrenuti pažnju javnosti sa stvarnog problema, a taj je sumnja u korupcijsku spregu izmedu državne institucije i privatne poliklinike", mišljenja je Županic.

Na presici, na kojoj je bio nazocan potpredsjednik istarskog HNS-a Darko Kranjcic, govorio je predsjednik podružnice HNS-a Pula dr. med. Luka Stancic. Istaknuo je da HNS smatra da je javno zdravstvo osnovica zdravstva svake zemlje te da se prebacivanjem novaca iz javnog zdravstvenog fonda prema privatnim poduzetnicima siromaši javno zdravstvo do te mjere da ce bolnice koje su u vlasništvu države postati ubožnice bez opreme.

Na novinarsko pitanje kakvo je stanje u Istri, Stancic je ustvrdio da je ono loše.

"Istra ima jednu bolnicu, najvecu županijsku bolnicu u Hrvatskoj, koja je tehnološki potkapacitirana i u mnogocemu je, ne samo zbog ekonomskih razloga, vec i politickih, bila u lošijem položaju nego neke druge županijske bolnice. Mnoge manje županijske bolnice dobile su magnetnu rezonancu, operacijske sale, modernu opremu.

Opca bolnica Pula nema ništa od toga pa Istrani idu za zdravlje preko Ucke. U Istri doduše ima privatna magnetna rezonanca u vlasništvu Croatia osiguranja koje ima ugovor s HZZO-om, no kapacitet je daleko premali za Istru, tako da su Istrani na magnetnu rezonancu prisiljeni ici preko Ucke, u Gospic, Bjelovar ili Karlovac zato jer je kod kuce nemaju", istaknuo je Stancic. (Gordana CALIC ŠVERKO)


Štamparova škola priznata u svijetu
- Imali smo srecu da je upravo naš covjek, profesor dr. Andrija Štampar, stvorio jednu od najboljih škola javnog zdravstva u svijetu pa je zato i postao prvim predsjednikom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)", rekao je Županic. Istaknuo je da je hrvatska država uložila velika sredstva u edukaciju svojih strucnjaka, specijalizacije, poslijediplomske i doktorske studije radi skrbi o bolesnicima, a danas hrvatsko zdravstvo ide u smjeru privatizacije.


Podijeli: Facebook Twiter