Zdravlje je u zrnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina ljudi svakodnevno više puta jede žitarice, ako nikako drukcije, onda u kruhu i pecivu. U našem podneblju ove visokovrijedne namirnice najcešce se konzumiraju u vidu proizvoda od brašna: kruh, peciva, kolaci, tjestenina... Rižu uglavnom jedemo u zrnu, a kukuruz u zrnu ili kao krupicu.

Inace, sve žitarice pripadaju porodici trava, a jestivo zrnje su njihovi plodovi bogati ugljikohidratima, bjelancevinama, vlaknima, vitaminima, mineralima, visokovrijednim kiselinama...

Prosjecna hrvatska obitelj koristi iskljucivo pšenicu, kukuruz i rižu, a samo rijetki uživaju u zobi, prosu, heljdi, jecmu, raži, sirku, kamutu ili piru. Svih je tih žitarica bilo na selu, gdje su se koristile za prehranu životinja, pa se i danas mnogi ratari cude kad kakvo gradsko celjade dode kupiti raznovrsno zrnje za svoj jelovnik.

Pšenica ne mora biti dosadna: osim tamnog integralnog brašna, kušajte cous cous (kus-kus) i bulgur - oba proizvoda dobivaju se od pšenice, kratko prokuhane ili parene, pa se vrlo kratko kuhaju (cous cous je dovoljno preliti vrucom vodom). Sjajna su podloga za salate ili kao prilog bilo kojem jelu koje uobicajeno poslužujete s rižom.

Palenta je staro domace jelo - uvedite je cešce u jelovnik umjesto riže ili tjestenine.

Bojite li se šecera, zamijenite ga sladom: to je slatka masa nalik medu (najcešce se dobiva od jecma, riže ili kukuruza).

Müsli (pahuljice) su vrlo rašireni, no umjesto skupih, unaprijed pripremljenih mješavina, kupite više paketica "golih" pahuljica i pomiješajte ih s malo mekinja, suhim ili svježim sjeckanim vocem, sjemenkama, orašastim plodovima, a volite li slatko, dodajte med ili slad.

Još je bolje dva do tri puta tjedno umjesto pahuljica pojesti kuhanu kašu (najbolje su heljdina ili zobena).

Amarant i quinoa (kinoa) nevjerojatno su vrijedne americke žitarice koje su do nas stigle tek posljednjih godina. Obje su iznimno vrijedan izvor bjelancevina (a samim tim i vrijednih aminokiselina), posebno u prehrani vegetarijanaca. Sadrže i puno vlakana, kalcija, željeza, fosfora, vitamina gotovo svih skupina.

Quinoa nema glutena, a amarant je odlicno sredstvo za snižavanje kolesterola te bi se trebao više koristiti u prehrani bolesnika, kako zbog nutritivne vrijednosti, tako i zbog lake probavljivosti.

Nekad se pod pojmom riža mislilo na bijelo duguljasto zrno, no i to se, srecom, promijenilo: mnogi znaju da je integralna (smeda) nutritivno neusporedivo vrednija od bijele, rafinirane, a u nekim trgovinama mogu se kupiti i crvena i crna (divlja riža).

Sve vrste integralne riže bogate su vlaknima, mineralima i vitaminima, a zahvaljujuci skoro svim vitaminima skupine B, odlicna je za mozak i živcani sustav.


Podijeli: Facebook Twiter