Zdravlje iz kupina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon nekoliko vrlo toplih i sušnih godina ponovno smo dobili priliku uživati u slasnim plodovima divljih kupina. Oni se mogu jesti svježi, u vocnim salatama, ali i kolacima u kombinaciji s drugim bobicastim vocem.

Kako god ih konzumirali, svojem cete organizmu napraviti veliku uslugu jer su kupine pravo supervoce, prvenstveno zbog antioksidansa, vitamina, minerala, vlakana i ostalih neophodnih tvari. Ta tko još nije cuo za ljekovito kupinovo vino koje pomaže kod anemije, iscrpljenosti, oslabljenog imuniteta, regulacije probave, tlaka i cirkulacije.

Nedavno je otkriveno da kupine sadrže tvari koje razaraju stanice leukemije, kao i salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina), koja se inace koristi za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i djeluje protuupalno. U Njemackoj lijecnici preporucuju kupine i za ublažavanje tegoba s hemoroidima, a na sveucilištu u Helsinkiju još se vode ispitivanja o njihovoj ulozi u sprjecavanju raka dojke i grlica maternice.

Dokazano je da se vecina ljekovitih tvari ne uništava termickom obradom, što znaci da je van sezone dobro konzumirati i druge proizvode poput džema ili marmelada od kupina. Iako se vec neko vrijeme oni mogu naci na policama marketa, veci je užitak kada slatke delicije za zimnicu spravljamo sami i to od divljih kupina. Zato, zasucite rukave, zavežite pregace i odvojite malo vremena samo za sebe i kupine.

Marmelada od kupina
Sastojci: 3 kilograma kupina, 1 kilogram šecera, korica jednog limuna, korica jedne narance, vanilin šecer

Priprema: Kupine dobro operite i pospite šecerom. Ostavite nekoliko sati da se šecer rastopi. Za marmeladu bi vocna kaša trebala biti puno finija nego za pekmez pa je dobro voce protisnuti kroz vrlo sitno sito ili ga dobro zgnjeciti. Tako pripremljene kupine kuhajte na umjerenoj vatri 20 minuta neprestano miješajuci drvenom kuhacom, sve dok se na kuhaci izvadenoj iz marmelade ne stvori gusti sloj debeo otprilike dva centimetra. Pred sam kraj dodajte koricu od narance i limuna. Još vrucu marmeladu ulijte u sterilizirane, vruce, ali suhe staklenke (može ih se uroniti malo u vrelu vodu ili staviti u zagrijanu pecnicu), koje ne smiju biti ispunjene do vrha. Staklenke ostavite na suhom i hladnom mjestu (ne u frižideru), prekrijte cistom gazom i pustite da stoje do iduceg dana. Na vrhu ce se stvoriti korica i tek tada se staklenke zatvaraju tako što se ispod cepa stavi komad celofana. Cuvati na suhom mjestu.

Sok od kupina
Sastojci: 2 kilograma kupina, 6 decilitara vode, 1 kilograma šecera, 3 limuna

Priprema: Voce usitnite u elektricnoj sjeckalici. U kipucu vodu dodajte šecer i kuhajte dok ne dobijete šecerni sirup. Topli šecerni sirup prelijte preko pripremljenih kupina, dodajte limunov sok, ostavite stajati nekoliko sati i na kraju propasirajte. Dobiveni sirup zagrijte do 75 stupnjeva Celzija i odmah ulijte u vrele sterilizirane boce i dobro zacepite.

Vino od kupina
Sastojci: 10 litara zgnjecenih kupina, 2 kilograma šecera, 4 štapica vanilije

Priprema:
Kupine se dobro zgnjece, izmiješaju sa šecerom i doda im se vanilija. Smjesa se ulije u staklene boce od jedne do dvije litre. Boce se ne smiju puniti do kraja niti skroz zacepiti, a moraju stajati na suncu osam do deset dana. Nakon toga se sok procijedi kroz gazu i ulije u boce koje se lagano zatvore papirom. Spreme se na toplo mjesto dva mjeseca da završi vrenje. Vino se zatim pretoci u boce u kojima ce se cuvati, dobro se zacepi i spremi na suho.

Džem od kupina
Sastojci: 1 kilogram kupina, 60 dekagrama šecera

Priprema: Kuhati 20 dekagrama šecera u dva decilitra vode dok se ne stvori sirup. U još kipuci sirup dodati ocišcene i oprane kupine, kuhati pet do deset minuta, dodati preostali šecer i pustiti da prokljuca, pa kuhati još 15 do 20 minuta uz neprestano miješanje. Je li gotovo, provjerit cete tako da na cisti tanjuric kapnete kap: ako se ne razlijeva nego cvrsto stoji, gotovo je. U džem se može dodati kaša od jabuke da se bolje zgusne bez dodavanja konzervansa ili prevelikih kolicina šecera. U staklenke se sprema kao što je navedeno u receptu za marmeladu.


Podijeli: Facebook Twiter