Zdravlje i ljepotu možemo pronaći samo u prirodi

Zdravlje je naše najveće bogatstvo - Mauri Žaja Popović
Zdravlje je naše najveće bogatstvo - Mauri Žaja Popović

Na prošlotjednom Cvjetnom vikendu u Poreču, među šarenim i mirisnim cvjetnim glavicama i mirodijama, pažnju posjetitelja plijenili su proizvodi prirodne kozmetike porečke logopedinje Mauri Žaja Popović. I njezin je mali štand mirisao po cvijeću i ljekovitim travama, a Mauri je svima strpljivo objašnjavala od čega je koji pripravak napravljen i čemu služi najbolje. Odakle pažnja jedne magistrice logopedije prema kozmetici?

- Od moje najranije mladosti, pa čak i od djetinjstva, moje su tri najveće ljubavi bile djeca, priroda i kozmetika. Ja sam magistrica logopedije. Logopedija je moja profesija koju bih sigurno ponovo odabrala jer je lijepo biti okružen neposrednim, iskrenim i otvorenim bićima.

Izrada prirodne kozmetike je moj hobi. Mogla bih reći da je ono što danas radim spoj mojih triju ljubavi, a uistinu je lijepo u životu imati mogućnost raditi ono što zaista voliš, iskreno odgovara simpatična kreativka. Jer, ponuđeni proizvodi ne samo da su dobri, efektni i ljekoviti, već i vrlo ukusno opremljeni, što odaje vrsnu poznavateljicu dobrog i lijepog.

Kozmetiku je, veli, pred više godina počela pripremati za svoju obitelj, osobito za svoga sina Tea, u nadi da ću na taj način što više smanjiti utjecaj štetnih tvari koje se koriste svakodnevno, pa i u konvencionalnoj industrijskoj kozmetici.

- U dugogodišnjem radu s djecom sam zamijetila da su kod njih sve češće javljaju neurodermitisi, alergije, osipi, svrbež, suhoća kože i ostali kožni problemi. Budući da obožavam čitati literaturu o ljekovitom bilju, prirodnoj kozmetici i zdravoj prehrani (na mom se noćnom ormariću ne nalazi beletristika, već hrpa knjiga s prirodnom tematikom), naišla sam na podatke koji ukazuju na to da se sintetska industrijska kozmetika koja se duže koristi taloži u organizmu i izaziva alergije, ekceme, osipe, pad imuniteta, glavobolje, mučnine, povraćanje, kroničnu suhoću kože, a na žalost mnoge su tvari kancerogene, napominje Žaja Popović.

Proučavajući dostupnu literaturu došla je do saznanja da takva kozmetika sadrži naftne derivate, sintetske konzervanse (osobito jeftine i štetne parabene), mineralna i rafinirana ulja, sulfate, aluminij, sintetske boje i mirise i mnoge druge štetne tvari.

- Dezodoransi sadrže mnoge štetne kemikalije, a osobito je štetan aluminij koji preko limfnih čvorova lako ulazi u organizam, osobito u dojke, te ga mnogi povezuju s povećanom incidencijom karcinoma dojke. Što se tiče pasti za zube koje svakodnevno koristimo i što je najgore dajemo ih svojoj djeci, pune su otrovnog klora (njime se truju štakori) i natrij lauril sulfata koji se nalijepi na nepce i desni te cijeli dan postupno truje organizam. Sjećam se kad sam tek počela raditi prirodnu kozmetiku, bila sam toliko sretna kad sam napravila prvu kremu, losion… Sada sam se toliko usavršila da sama pripremam 100 posto prirodne proizvode koji su mi  potrebni za njegu cijelog tijela i lica, veli moja sugovornica. (Napisala i snimila V. MEDVEDEC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter