Zdravku Mamicu carina zaplijenila jahtu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravko Mamic ostao je, na zasad još neodreden period, bez svoje luksuzne jahte "Maluciva". Pristup dvadeset metara dugackom plovilu, vezanom u ACI-jevoj marini u Icicima, Mamicu je službenim rješenjem zabranila carinska inspekcija iz Rijeke.

Kako neslužbeno doznajemo, inspekcija je utvrdila da je Mamic prilikom uvoza jahtu registrirao kao vlasništvo jedne od svojih tvrtki, i to kao sredstvo za obavljanje gospodarske djelatnosti, odnosno iznajmljivanja.

Utvrdeno je, medutim, da Mamic nije uspio predociti ikakve dokaze da je jahtu zaista i iznajmljivao te na taj nacin ostvarivao zaradu. Ako ponovno poželi "Malucivu" vidjeti izvan ACI-jeve marine, Mamic bi morao podmiriti sve troškove, kao i sve druge privatne osobe koje su svoja plovila kupile za privatne svrhe.

Jedna od pristojbi je trošarina, koju bi mu se moglo naplacivati po propisima koji su vrijedili u trenutku kada je jahta kupljena i uvezena u Hrvatsku.

Tada je trošarina bila fiksna i vezana uz dimenziju broda, a najviši iznos bio je 150 tisuca kuna, i to za jahte duže od 15 metara. Pored ovoga, porezna bi inspekcija Mamicu mogla naplatiti i kaznu, što takoder - ovisno o težini ucinjenih prekršaja - može iznositi i više stotina tisuca kuna.

Ako Mamic obveze ne plati, pokrece se postupak prisilne naplate kroz ovrhu, a moguca je i sudska prodaja skupocjenog ferrettija.


Podijeli: Facebook Twiter