Zdravko Toncic svjetski prvak u plufizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Plufizam je borba za mir u svijetu i ukidanje svih izama, a pluf je tako lijep i topao zvuk koji je razumljiv na svim jezicima", rekao je Mario Bencic, jedan od organizatora 4. svjetskog prvenstva u plufizmu, koje je pokrenuo Mladen Sošic zvan Trananaj, a koje je održano u utorak na Limskom kanalu, tocnije u Prignju, gdje se nekad napajalo blago.

Od dvadesetak natjecatelja svih uzrasta prvo je mjesto nakon finalnog okršaja osvojio Zdravko Toncic, drugo Borivoj Sapundžic, a treci najbolji "pluf" bio je onaj Antona Medena.

- Prva nagrada je sedam dana krstarenja na Markizovici za dvije osobe te leprinoterapija, rekao je Sošic. Naravno, treba spomenuti da je Markizovica na kopnenom dijelu Limskog zaljeva te da terapija bodljikavim leprinom i nije baš ugodna, no upravo je tako, u šali i veselju, i održano natjecanje, iz kojeg su u startu izbaceni, odnosno diskvalificirani svi politicari i organizatori, da ne bi došlo do sukoba interesa.

- Pluf nije lako prepoznati, ali njegov je zvuk specifican i prepoznatljiv. U ocjenjivanju se trudimo biti pravedni, rekao je sudac Željko Bilic, koji je finalno bacanje trojice najboljih prepustio sudu Tone Petrica.

Kod ovog ozbiljnog natjecanja bitna je, dakle, razlika u zvuku - "pljas" i "pljus" nisu dobrodošli, a Sošic je naglasio da su se ovim zvukom, koji govori sve jezike svijeta, zapravo i u prošlosti ljudi raznih naroda ili mitski Argonauti sporazumijevali s lokalnim stanovništvom, odnosno uz pluf poceli prijateljevati.

Za zabavni dio programa neobicne proslave Praznika rada bio je zadužen Livio Morosin, a sponzori su bili istarski vinari i Županija, dok je Opcina Kanfanar osigurala okrjepu. (M. MEDIC; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter