Zdravko Milic o postanku civilizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako se pitate kako je nastao svijet u kojem živimo, je li on jedini ili paralelno s našim postoje i drugi skriveni svjetovi, ako razmišljate o istodobnom postojanju nekoliko zbilja i cini vam se da je citav vaš život upravljan nekim višim, nevidljivim silama - otidite do rijeckog Kortila!

Ondje je otvorena velika izložba akademskog slikara Zdravka Milica, lanjskog dobitnika Godišnje nagrade HDLU-a Rijeke koja dolazi kao melem na dušu svima koji si postavljaju takva i slicna pitanja.

Kroz svoju umjetnost Milic je uvijek iskazivao kriticki stav prema aktualnim društvenim temama, nastupajuci s antiglobalisticke, ekološki osviještene pozicije, a na ovoj izložbi ujedinjuje slike, objekte i instalacije iz nekoliko ciklusa koje povezuje nazivom "Terradrom" i pitanjem o postanku ljudske civilizacija.



Nadahnuce za likovnu interpretaciju ove teme pronašao je u teorijama Davida Ickea i Zecharije Sitchina koji je preveo više od 3.000 sumeranskih glinenih plocica i iz njih išcitao kako su covjeka razvili izvanzemaljci Annunakiji genetskim inženjeringom.

Otvoreno sumnjicav prema povijesti kojoj nas uce u školama Milic ne skriva fascnaciju ovim pricama i likovno je interpretira u svojim djelima.

Vatrena kola, nebeske podmornice, ptice na kupolama, hibridne mješavine ljudi i izvanzemaljaca, vojnici upravljani reptilima, neobicne figure životinja, bica poput gmazolike kraljice, uz neizostavna simbol monolita - samo je dio motiva nadahnutih Ickeom, Sitchinom i sumeranskim zapisima koji nastanjuju njegove crteže, slike, objekte i instalacije.

Izložba ce biti otvorena do 2. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter