Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zajedno s predstavnicima Istarske županije i istarskim pršutarima nazdravili su danas u Zagrebu nedavnom objavljivanju zaštite istarskog pršuta europskom oznakom izvornosti. Dogodilo se to prigodom svečanog otvorenja prvog Sajma zimnice i autohtonih proizvoda na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, koji su u povodu Svjetskog dana hrane zajedno pokrenuli Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb. Na trodnevnom sajmu svoje proizvode izlaže 77 proizvođača iz svih hrvatskih županija, a osim raznih vrsta zimnica, odnosno ukiseljenog povrća i pripravaka od voća, predstavljeni su i svi hrvatski proizvodi za koje je pokrenut neki od postupaka zaštite na nacionalnoj ili europskoj razini.
Istra je na ovom sajmu zastupljena s više vrsta proizvoda na nekoliko štandova, a pršutari su se predstavili na zasebnom štandu na kojem je iskusni rezač pršuta Damir Lukež posjetitelje nudio pršutom s oznakom izvornosti pazinskog Pisiniuma.
Nakon protokola svečanog otvorenja sajma, koji je zbog kiše preseljen s otvorene pozornice na trgu u natkriveni prolaz Harmica, ministar Jakovina i gradonačelnik Bandić krenuli su u obilazak sajma, najduže se zadržavši na štandu kod istarskih pršutara, gdje su ih dočekali županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, pršutari Milan Buršić, Mladen Dujmović, Josip Hreljak iz Pisiniuma, predsjednica Udruge senzornih analitičara Blanka Sinčić Pulić, direktor AZRRI-ja Igor Merlić, predsjednik Klastera hrvatskih pršutara Ante Madir te brojni suradnici na projektu zaštite istarskog pršuta iz Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija. Nazdravilo se najprije fetom pršuta, a zatim i čašom šampanjca Misal iz vinarije Peršurić.
Ministar Jakovina tom je prigodom čestitao svima koji su pridonijeli konačnoj zaštiti istarskog pršuta europskom oznakom izvornosti, istaknuvši da je to već sedmi hrvatski proizvod koji je ušao u europske registre proizvoda zaštićenih ili oznakom izvornosti ili oznakom geografskog podrijetla.
Neposredno prije istarskog pršuta to se dogodilo ličkom krumpiru, koji je bio predstavljen na štandu točno preko puta istarskih pršutara, a za još desetak proizvoda, izvijestio je Jakovina postupci europske zaštite su u tijeku i trebali bi biti dovršeni do kraja godine, među ostalima i za istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Prigoda je naprosto "izazivala" da se ministru Jakovini postavi pitanje kada će se na sličan način moći nazdraviti čašom u Europi priznatog i legaliziranog istarskog terana, na što je on odgovorio da se na tome kontinuirano radi i da bi do raspleta moglo doći narednih tjedana kada bi Europska komisija trebala zauzeti konačan stav. Ako taj stav bude nepovoljan po istarski teran, Hrvatska će tada pokrenuti pravni spor protiv Europske komisije da bi se na taj također legitiman način izborila za opstojnost istarskog terana.
Za istarski pršut rezan i besplatno nuđen na kušanje posjetiteljima zagrebačkog Sajma zimnice i autohtonih proizvoda interes je bio enormno velik, mnogi su ga dolazili kušati, čak i strani turisti, svi su redom pitali i gdje ga se može kupiti, a razgrabljene su i sve brošure o istarskom pršutu kao i leci s programom Internacionalnog sajma pršuta koji u subotu započinje u Tinjanu. (Napisao i snimio Davor Šišović)